Ultima saptamina a lunii ianuarie a adus o imbunatatire a nivelului general al preturilor, reflectat de indicele BET-C, de 3,8%, i timp ce indicele BET, ce reflecta tendinta preturilor celor mai importante zece societati tranzactionate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, a crescut cu doar 0,18%. Cresterea mai mica a indicelui BET se datoreaza, i principal, deprecierii pretului Bancii Transilvania cu 15% i aceasta perioada, scadere influentata de expirarea pe 31 ianuarie a datei la care
Ultima saptamina a lunii ianuarie a adus o imbunatatire a nivelului general al preturilor, reflectat de indicele BET-C, de 3,8%, i timp ce indicele BET, ce reflecta tendinta preturilor celor mai importante zece societati tranzactionate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, a crescut cu doar 0,18%. Cresterea mai mica a indicelui BET se datoreaza, i principal, deprecierii pretului Bancii Transilvania cu 15% i aceasta perioada, scadere influentata de expirarea pe 31 ianuarie a datei la care investitorii interesati sa participe la Adunarea Generala Anuala a Actionarilor din 30 martie 2001 mai puteau fi iregistrati ca actionari eligibili. Interesul pentru banca a fost confirmat si de valoarea ridicata a tranzactiilor, de aproximativ 10,5 miliarde lei, adica peste un sfert din valoarea totala a tranzactiilor i perioada 26 ianuarie – 2 februarie. AGA urmeaza a discuta aprobarea rezultatelor anului 2000, a bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2001, precum si o majorare de capital prin capitalizarea unei parti din rezervele constituite. Daca propunerea managementului va fi acceptata, capitalul social al bancii se va mari cu 126 miliarde lei, pina la nivelul de 300 miliarde lei, fiecare actionar iregistrat i Registrul Actionarilor i data de 05 februarie 2001 urmind a primi 0,7 actiuni pentru fiecare actiune detinuta.
Valoarea totala a tranzactiilor pietei a fost ridicata i cursul saptaminii trecute, dublindu-se comparativ cu saptamina precedenta, la 41,5 miliarde lei. Ca de obicei, jumatate din totalul tranzactiilor a fost realizata de cele cinci societati de investitii financiare, din care SIF Moldova a fost cea mai lichida si mai volatila actiune. Valoarea sa de piata a crescut cu mai mult de 76% de la iceputului lunii decembrie, pina la un nivel de 560 lei/actiune i ziua de marti, 30 ianuarie, aceasta fiind sedinta de tranzactionare i care investitorii se puteau iregistra ca actionari pentru a participa la AGA anuala a fondului, stabilita pentru sfirsitul lunii martie. Interesul pentru SIF Moldova se datoreaza unei performante excelente i anul 2000, fapt ce a crescut sperantele investitorilor pentru primirea unor dividende pe masura.
Dividende de 740 miliarde lei la BRD
Desi conteaza pentru aproape jumatate din capitalizarea bursiera totala a BVB, lichiditatea actiunilor Bancii Romine pentru Dezvoltare s-a mentinut la un nivel relativ scazut. Pretul actiunilor BRD s-a stabilizat la 30.000 lei pe actiune icepind din 24 ianuarie, i ultima saptamina din ianuarie tranzactionindu-se un numar mediu de 7.500 de actiuni pe zi. Aceasta lichiditate aparent scazuta este perfect explicabila prin doi factori, si anume apropierea datei de referinta pentru distribuirea dividendelor aferente exercitiului financiar trecut, precum si existenta unei penalitati la vinzarea actiunilor dobindite de salariatii, managementul si pensionarii BRD (i total 8,33% din capitalul bancii) i cadrul procesului de privatizare a bancii. Aceasta penalitate va expira la 16 martie.
in cursul lunii ianuarie, Banca a anuntat date preliminare excelente privind anul financiar 2000. Astfel, BRD preconizeaza un profit net i valoare de 1.350 miliarde lei fata de 766,4 miliarde lei realizat la 31.12.1999, precum si o valoare totala a dividendelor de 740 miliarde lei, i crestere cu 39% comparativ cu nivelul realizat i anul 1999. in concluzie, nivelul estimat al dividendului brut pentru anul 2000 este i jurul valorii de 2.100 lei/actiune (0,075 USD) fata de 1.305 lei (0,065 USD) dividendul acordat pentru anul 1999 (valorile au fost calculate i termeni comparativi; cifrele i dolari sunt exprimate la cursul de schimb din momentul estimat al platii efective a dividendelor). Raportat la valoarea curenta a pretului de piata, BRD ofera un randament net al dividendului de 5,98% i termeni reali. Mai explicit, daca un investitor a achizitionat actiuni BRD i data de 1 februarie la cursul pietei, iar BRD distribuie un dividend brut pe actiune de 2.100 lei la mijlocul lunii aprilie (asa cum s-a itimplat anul trecut), atunci acel investitor ar putea iregistra un cistig de 5,98%, i termeni reali, din icasare de dividende, i aproximativ doua luni si jumatate.
BRD este a doua banca din Rominia, dupa Banca Comerciala Romina, din punctul de vedere al activelor, a caror valoare a atins 37.016 miliarde lei la finele anului 2000, i crestere cu 32% fata de nivelul anului precedent si reprezentind 17% din totalitatea activelor sistemului bancar rominesc.
Dacia vrea sa produca 35.000 motoare Renault
O alta companie intens tranzactionata a fost Automobile Dacia, producatorul national de automobile aflat sub controlul concernului Renault. Uzinele Dacia au iceput de luni, 29 ianuarie, activitatea de asamblare a motorului Renault E7J, care echipeaza modelul SupeRNova, are aceleasi performante ca motoarele Renault fabricate i Spania si care echipeaza modelul Renault Clio. Deocamdata, motoarele montate la Colibasi utilizeaza subansamble provenind de la uzinele Renault din Europa, urmind ca itr-un interval de doi ani sa fie produse integral i Rominia, i conditiile i care piata romineasca va reusi sa atinga standardele de calitate internationala. Prin realizarea unui numar cit mai mare de subansamble i Rominia, se urmareste a se obtine o reducere de aproximativ 12% a costului de fabricatie al motorului. Uzina pitesteana spera ca Dacia SupeRNova, echipata cu noul motor Renault, sa realizeze jumatate din vinzarile companiei pe anul 2001, avind i vedere ca, de cind a iceput productia acestuia, i octombrie 2000, deja au fost vindute sau exista precomenzi pentru 12.000 de astfel de autoturisme SupeRNova. Linia de asamblare reprezinta o investitie de 75 milioane euro si are o capacitate de 120.000 motoare pe an, productia estimata pentru anul 2001 fiind de 35.000 motoare. Tot luni, 29 ianuarie, a fost facut public comunicatul de presa privind convocarea Adunarii Generale anuale a Actionarilor pentru data de 14.02.2001, data de referinta fiind 7.02.2001. Acest anunt a avut un impact pozitiv asupra pretului care a urcat cu 24,6% itr-o saptamina, ichizindu-se la 760 lei i data de 1 februarie.