Avertismentul vine de la Scope Ratings, o agenție cunoscută în domeniu. Potrivit analiștilor firmei, prin introducerea taxei pe care băncile ar trebui să o plătească dacă ROBOR sare de 2%, guvernul intervine, ascuns, acolo unde nu îi este locul, adică în politica monetară, care ete apanajul Băncii Naționale.
Rolul BNR, spune sursa citată, este unul crucial și reducerea independenței acestei instituții ar conduce la dezechilibre importante.
Cum ROBOR este astăzi la un nivel de aproximativ 3%, veniturile pe vare statul le va obține din taxa pe lăcomie se ridică la aproximativ 1 miliard de euro, adică 90% din profiturile băncilor, estimează cei de la Scope, care amintește că taxa pe active bancare nu este ceva neobișnuit în Europa însă legarea ei de dobânzi este un fapt unic.
“ Guvernul lasă impresia că vrea să influențeze politica monetară intrând pe ușa din spate. Penalizând băncile dacă depășeșsc un anumit nivel de dobândă exact asta face și o face pentru că se află sub presiune din cauza politicii fiscale exapansive…Statutul independent al băncii centrale îi permite încă să protejeze țara de presiunile care vor veni din piețele financiare (nr: piața valutară, piața monetară). Fără instrumentul de dobândă lucrurile nu vor mai sta așa”, Bernhard Bartels, analist la Scope.
În concluzie, arată sursa citată, BNR a fost compromisă, băncile comerciale își revizuiesc deja planurile, iar economia României riscă să se deregleze complet, în viitor.