Leul a fost atacat, săptămânile trecute, când cursul valutar a urcat de la 4,72 lei/euro la 4,76 lei/euro. A spus-o chiar guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la audierile la care a fost convocat la comisia economică a senatului.
Leul a fost atacat, nu o singură dată, iar BNR a făcut ce a putut pentru a menține relativ stabil cursul valutar. Aata reiese din declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu, făcute în fața senatorilor. El mai recent, spune oficialul BNR, un atac a avut loc când euro a urcat, peste noapte, de la 4,72 lei la 4,76 lei.
“Noua cel mai mult de e frica de un atac noaptea. Si asta s-a intamplat cand s-a dus de la 4.72 la 4.76”, a spus guvernatorul. Potrivit acestuia, BNR nu poate să intervină chiar mereu vânzând valută din rezrvă, pentru că în acest fel și-ar pierde credibilitatea.
“Vreți dobânzi mici? Reduceți deficitele”. Și alte declarații importante despre ROBOR, de la “comisia Zamfir”
-Cotațiile la 3 luni nu sunt manipulate și nu sunt false. Acolo se fac si operatiuni la termen. Legatura ROBOR cu creditul s-a facut din 2010 cand, a a părut o Directiva europeana care solicita ca partea variabila sa fie legata de o dobanda de piata. Din 2010 s-a gasit acest indice. S-a discutat cu Protectia Consumatorului, nu am decis doar noi. Piata functioneaza 8 ore. Si in cael sfert de ora se face un fixing. Spunem ca fixingul e corect deoarece Romania este una din cele 3 tari europene unde fixingul se face pe baza unor cotatii ferme. In restul zilei au loc tranzactii care se situează in jurul acestor tranzactii. Exista arhiva BNR si se pot verifica aceste date. Tranzactiile se fac nu la o singura dobanda. Exista ROBOR la o zi, la o saptamana, la o luna, la 3 luni, la 6 luni…fiecare cu alt nivel de cotație. La unele se fac tranzactii zilnice, la altele nu. Dar asta nu inseamna ca sunt fictive! 80% din tranzactii se fac la termen de o zi, 2 zile și o saptamana.
– D-le presedinte, cum va spuneam, piata este doar intre banci. Si aveti cuvantul meu ca se bat pana la o sutime de procent. Ca daca un trezorier pierde, il trage managerul de ureche! Iar dacă trece de 3.5%, il suna Cinteza pe seful bancii si-l ia la intrebari! Dar confuzia vine din faptul ca se iau cifrele de la termenu de o zi si se compara cu cele de la 3 luni. Va garantez ca nu e nicio manipulare! Piata functioneaza foarte bine! Intrebarea e de ce s-a luat ca referinta dobanda la 3 luni. Si va raspund: pentru ca s-a considerat ca aceea e cea mai stabila! Are cea mai mica volatilitate!
– Să vă explic: alimentarea cu lichidități, inclusiv a TRezoreriei se face prin această piață. BNR nu are niciun cont pe persoană fizică. Si noi ne luam banii tot prin bănci. Bancile cotează intre ele- unele au surplus iar altele au deficit de lichiditate. Noi vedem care e situatia monetara reala a fiecarei banci. Fiecare bancă face 2.000 de plati si 3000 de încasări. In funcție de asta au surplus sau deficit de lichiditate.
– Robor nu poate fi cartelizat întrucât există un culoar de dobânzi între care acesta se poate plimba. Dacă toate băncile ar avea exces de lchiditate ar coborâ dobânda la 1.5% și s-ar opri orice dobândă de cartelare. Dacă băncile sunt în deficit de lichiditate, ROBORUL crescă , iar când ajunge la 3.5% și se pot împrumuta direct de la BNR. E un sistem automat folosit de mai toate băncile centrale și care funcționează foarte bine.
–