Știrea anului pentru locuitorii Capitalei României. Consiliului General al Municipiului București (CGMB) a aprobat bugetul pe anul acesta. Practic, de acest document depinde ce se va întâmpla în următorul an cu cele aproximativ 2 miliarde de euro pe care Primăria le strânge anual, în principal din taxele și impozitele plătite de locuitorii Capitalei.
Potrivit PMB, peste 370 de milioane de euro sunt pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistenţă socială, scrie Agerpres.
Edilul general, Gabriela Firea, a arătat că Primăria Capitalei continuă anul acesta modernizarea flotei STB şi, pe lângă cele 400 de autobuze noi contractate anul trecut, vor mai fi achiziţionate încă 430 de noi mijloace de transport, într-o primă etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 130 de autobuze hibrid şi 100 de autobuze electrice.
Bugetul prevede fonduri pentru continuarea marilor lucrări de infrastructură (penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti – Nodul Virtuţii, supralărgire Fabrica de Glucoză, străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi pasaj pietonal, reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai – Bd. Aerogării – finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5) şi vor fi demarate lucrările pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon.
Printre lucrările noi ce vor demara anul acesta sunt Penetraţia Prelungirea Ghencea-Domneşti şi Supralărgirea Bd. Ghencea, Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecţia Vitan Bârzeşti Etapa a II-a, Pasaj Dna Ghica, Nod Avionului – Închidere Inel Median.
Sume importante (peste 22 de milioane de euro) au fost alocate şi pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor şi pasajelor, dar şi pentru modernizarea sistemului de semaforizare şi siguranţa traficului, precizează PMB.
În ceea ce priveşte programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, sunt alocaţi 38 de milioane de euro, program care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. Sume importante sunt necesare şi pentru continuarea achiziţiei de pe piaţa liberă a cel puţin 100 de apartamente de necesitate, având în vedere că cele existente sunt deja ocupate.
Potrivit PMB, în acest an, domeniul sănătăţii va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinaţi atât investiţiilor în continuare, cât şi proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei.
„Fonduri consistente au fost alocate pentru continuarea proiectelor de modernizare şi dotare a cabinetelor din reţeaua de medicină şcolară, precum şi pentru continuarea proiectelor şi programelor derulate de Administraţia Spitalelor. De asemenea, Primăria Capitalei va demara procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcţii complementare, Centru de Excelenţă, Campus Universitar”, arată sursa citată.