Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au amânat dosarul Turceni-Rovinari, deoarece Curtea Constituțională nu a motivat decizia pe completurile specializate. A fost stabilit următorul termen pe data de 7 octombrie, când vor fi audiați doi martori.
ÎCCJ au amânat dosarul având în vedere decizia Curții Constituționale din 3 iulie 2019 prin care magistrații au hotărât că există conflict între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe completurile de 3, președintele completului de judecată anunțând că așteaptă motivarea Curții.
În primă instanță, în dosarul Turceni-Rovinari, Victor Ponta și Dan Șova au fost achitați în 10 mai 2018, însă procurorii au formulat apel. Înalta Curte de Casație și Justiție decisese achitarea fostului premier Victor Ponta, acuzat de infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor în dosarul Turceni-Rovinari. Și fostul senator și ministru PSD, Dan Șova, fusese achitat pentru acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.
Fostul director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Fostul director al Complexului Energetic Rovinari, Laurențiu Ciurel, a fost achitat pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu. Fostul director economic al Complexului Energetic Turceni, Laurențiu Graure, a fost achitat pentru abuz în serviciu.
Completul din acest caz a fost format din judecătorii Ioana Alina Ilie (președinte), Ioana Bogdan și Lavinia Lefterache. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Completul de 5 judecători. Instanța supremă a amânat până acum de cinci ori pronunțarea sentinței în acest dosar.
Acuzațiile DNA
Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.
În dosar mai sunt judecați fostul senator Dan Șova, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, Laurențiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SĂ, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la dată faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.
Procurorii susțîn că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obținut de la SCA „Șova și Asociații” peste 181.000 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.
„Astfel, la 30 august 2007, între SCA ‘Șova și Asociații’, reprezentată de Șova, și Cabinetul Individual de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’, reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenție de conlucrare profesională, având că obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenția s-a încheiat pe o perioada nedeterminată.
În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta să primească o suma fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpații au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (luna în care Șova s-a înțeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistență juridică prevăzut cu comision de succes) „, susține DNA.
Anchetatorii au reținut că, în 27 martie 2008, inculpații au încheiat un act adițional la convenția de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o luna înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA „Șova și Asociații” alte contracte de asistență juridică prevăzute cu comision de succes).
„Convenția de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA ‘Șova și Asociații’, care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la baza operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Dan Șova a fost singură persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați”, menționează DNA.
Sursă citată precizează că, din probe, a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații” cu complexurile energetice. Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă la nivelul companiilor de stat nu ar fi existat percepția că Șova beneficiază de susținerea lui Ponta.