Autorităţile medicale au anunţat că vor face în scurt timp declaraţii legate de acest caz. Bărbatul a spus că abia s-a întors din China în urmă cu opt zile. S-au luat imediat măsurile specifice, s-au prelevat probe și s-au trimis la Institutul Matei Balș. În acest moment se așteaptă rezultatele care vor stabili exact despre ce e vorba.
„Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău, pentru Deșteptarea.ro.
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a precizat, după comandamentul de la Ministerul Sănătății, că există posibilitatea ca persoane care au contactat coronavirsul din China să intre pe teritoriul României și să fie, aparent, sănătoase. „Urmărim orice persoană care intră în țară și care a avut legături cu China în zonele afectate, în ultimele 14 zile. Ne așteptăm să intre persoane care aparent sunt sănătoase”, a spus el.
Linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat luni că au fost înfiinţate pe aeroporturile internaţionale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China. „De acum câteva zile s-a creat pe aeroporturile internaţionale o linie specială de acces pentru pasagerii care vin din China, precum şi pentru pasagerii chinezi.
De asemenea, avem o bază de date şi ştim localizarea lor pe teritoriul României. Toţi călătorii care vin din China primesc nişte chestionare speciale şi sunt instruiţi să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero.
Personal am vizitat împreună cu echipa Ministerului Sănătăţii unităţile de la „Matei Balş”, unde pot fi trataţi corect aceşti pacienţi, iar centrele pe care vreau să le identificăm clar la nivel naţional sunt – în afară de Bucureşti – Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Timişoara, Sibiu şi identificăm un centru suplimentar la Oradea”, a spus ministrul.
Primele cazuri vor fi tratate la Institutul „Matei Balş”
El a adăugat că, începând de marţi dimineaţă, la Institutul „Matei Balş” se vor putea face teste pentru identificarea coronavirusului, iar de săptămâna viitoare şi în unităţile sanitare din oraşele menţionate, care vor primi reactivi pentru a putea identifica coronavirusul. În eventualitatea în care România s-ar confrunta cu persoane infectate cu coronavirus, potrivit acestuia, primele zece vor fi tratate la Institutul „Matei Balş”.
„Idee este să nu aducem toate cazurile în Bucureşti. Este vorba ca primele zece cazuri să fie tratate în Bucureşti, dacă vom avea vreodată aceste zece cazuri, şi să creăm expertiza şi la nivel naţional”, a susţinut ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.
Între timp, numărul victimelor virusului ucigaș pare să nu mai poată fi controlat în China, deşi autorităţile şi-au dublat eforturile pentru a împiedica răspândirea unui nou coronavirus mortal.
Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Thailanda, Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.
Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, a ajuns în China pentru a discuta cu autorităţile mijloacele de a stopa epidemia.
Ma Xiaowei, ministru responsabil pentru Comisia Națională de Sănătate în guvernul de la Beijing, a atras atenţia că rata de transmisibilitate a noului coronavirus, care până în acest moment a ucis 81 de persoane, devine tot mai puternică, astfel că numărul infecțiilor ar putea continua să crească alarmant.
El a mai spus, potrivit Reuters, că autoritățile au cunoștințe limitate despre noul virus și nu se cunoaște cât de mare este riscul ca virusul să sufere mutații.
Oamenii de ştiinţă fac previziuni apocaliptice
Guvernele ar trebui să ia măsuri ”draconice” pentru restrângerea deplasărilor populaţiei dacă doresc limitarea propagării coronavirusului cu epicentrul în oraşul Wuhan, au declarat luni cercetători din Hong Kong, care au estimat, pe baza unor modele matematice, că numărul cazurilor de infectări a depăşit 40.000 de persoane, informează AFP.
Un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Hong Kong (HKU) au lansat un avertisment în ceea ce priveşte o accelerare a propagării coronavirusului, care a provocat 80 de decese în China, potrivit autorităţilor.
În total, 2.744 de cazuri au fost confirmate oficial în această ţară, printre care şi cel al unui bebeluş de nouă luni, iar suspiciunile de îmbolnăviri s-au dublat într-un interval de 24 de ore, ajungând la aproape 6.000.
„Trebuie să ne pregătim pentru situaţia în care această epidemie specifică va deveni o epidemie mondială”, a declarat Gabriel Leung, conducătorul unei echipe de cercetători de la HKU. „Măsuri importante şi draconice pentru limitarea deplasărilor populaţiei ar trebui impuse cât mai curând posibil”.
Pe baza unor modele matematice ale propagării virusului, echipa condusă de Leung a estimat că numărul real de infectări este cu mult superior bilanţului comunicat de autorităţi, care nu iau în calcul decât cazurile depistate în mod formal. „Numărul cazurilor confirmate care prezintă simptome ar trebui să fie de ordinul 25.000-26.000 în ziua Noului An Chinezesc”, care a fost sâmbătă, a estimat luni Leung cu prilejul unei conferinţe de presă la Hong Kong, demonstrând cu ajutorul unor reprezentări grafice.
Incluzând şi persoanele în cazul cărora virsul se află în perioada de incubaţie şi care nu prezintă încă simptome, ”cifrele se apropie de 44.000” pentru ziua de sâmbătă, a estimat acesta. Cercetătorul a adăugat că numărul infectărilor s-ar putea dubla la fiecare şase zile urmând să atingă un maxim în aprilie şi mai în regiunile care se confruntă deja cu o epidemie, recunoscând că măsuri eficiente din domeniul sănătăţii publice ar putea diminua ritmul transmiterii virusului.