Breaking news! Amendamentul neconstituțional din starea de alertă, votat în plen! Când intră în vigoare legea VIDEO

Comitetul liderilor de la Camera Deputaţilor a decis, miercuri, ca în plen să fie supus votului din nou un amendament admis la Comisia juridică, mai exact cel care prevede că proiectul de lege privind starea de alertă intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, adică din 15 mai, nu la 3 zile după cum scrie în Constituție, la 18 mai.

„Am rugămintea de a invita liderii grupurilor parlamentare la tribună pentru a discuta procedura prin care vom supune votului un amendament admis în Comisia juridică, acel amendament mult discutat, care este neconstituţional şi care stabileşte că această lege va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial şi nu la 3 zile de la data publicării, aşa cum este în Constituţie foarte clar scris”, a spus liderul grupului PSD, Alfred Simonis, la începutul dezbaterilor în plen la acest proiect de lege.

După ce liderii de grup s-au consultat, s-a decis cu unanimitate de voturi ca articolul respectiv să fie supus votului, deşi este amendament admis în comisie.

Reacția lui Florin Roman

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, iniţiatorul acestui amendament, a menţionat că opiniile juridice sunt diferite.

„Înţeleg că există posibilitatea ca Avocatul Poporului să aibă o acţiune adresată Curţii Constituţionale în baza acestui amendament şi atunci cred că trebuie să avem grijă ca întreg corpul legii să fie pe deplin constituţional, să nu avem motive de atac la CCR. Prin urmare, cred că Guvernul va trebui să găsească în continuare cele mai bune soluţii pentru ca starea de sănătate a populaţiei să fie în prim plan”, a spus Roman.

A început ședința de dezbatere

Plenul Camerei Deputaţilor a început miercuri dezbaterile pe proiectul de lege iniţiat de Guvern privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă. Comisia juridică a finalizat raportul pe acest proiect de lege după foarte multe dezbateri, care au început încă de dimineaţă. Deputaţii au făcut mai multe modificări la forma care a ieşit marţi din Senat. Proiectul urmează să primească miercuri vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz