“A trecut o lună și jumătate de când am instituit starea de urgență și de când trăim cu această epidemie. Putem să tragem destul de multe concluzii și concluzii statistice.

În această epidemie, autoritățile, împreună cu medicii și cu românii, au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simţ civic, echilibru, iar societatea românească a dovedit maturitate. Se discută foarte mult despre măsurile de relaxare. Eu am menționat cu după 15 mai anumite restricții vor fi reduse, însă trebuie să fim foarte foarte atenți. O relaxare prematură ar fi fundamental greșită și ar putea distruge toate rezultatele bune.

Spania – aproape 5.000 de spanioli dintr-un milion de locuitori din Spania sunt coronapozitivi. Putem să vedem în Italia, avem mai puțini, sub 3.000, deci mai puțin de 3.000 de italieni dintr-un milion de italieni sunt infectați. Avem date foarte apropiate de Italia și în Statele Unite ale Americii, este acea steluţă albă. Avem date și din Israel, din Marea Britanie, din Germania. Şi, dacă ne uităm cu mare atenție, găsim și datele din România, care sunt cele mai de jos, triunghiurile galbene, ceea ce arată că în România avem aproximativ 600 de bolnavi dintr-un milion de români. Deci, 4.900 de spanioli dintr-un milion de spanioli, 600 de români dintr-un milion de români.

Eu sunt foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, să-și reducă viață într-un mod total neașteptat. Personalului medical i-a fost extrem de greu și îi este în continuare, însă împreună am obținut aceste rezultate.

Pericolul nu a trecut și este nevoie în continuare de maximă atenție. Relaxarea anumitor măsuri nu înseamnă, în niciun caz, că revenim la viață noastră normală de dinainte de epidemie. Experții spun că nici nu știu când vom putea reveni la o viață normală.

Nu vom putea să ne întâlnim decât maxim câte trei. Nu vom putea să ne vedem la restaurant sau la mall. Nu vom putea după 15 mai să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte întemeiat. La intrarea în magazine va fi cineva să ne măsoare temperatura, pentru că persoanele bolnave reprezintă un mare risc. Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Dacă se vor relua competițiile sportive, subliniez dacă, vor fi fără spectatori.

Dacă va crește numărul de bolnavi, măsurile se vor lua înapoi!

Ușor-ușor, autoritățile trebuie să se retragă din atitudinea coercitivă, iar oamenii simpli trebuie să preia responsabilitatea. Vom avea obligația să purtăm măști după 15 mai în spații închise, când mergem cu autobuzul sau cu trenul. Lucrurile vor evolua gradual.

Atunci când a început epidemia, rezervele României au fost goale. N-au existat rezerve de măști sau de biocide, au existat foarte puține medicamente. România are acum acces la 1,5 miliarde de euro din fondurile europene aferente acestui exercițiu bugetar. Am obținut aceste lucruri de la Uniunea Europeană, sunt bani pentru români, sunt bani pentru spitalele noastre, pentru personalul nostru, pentru resursă umană din România. Guvernul a început să pună în practică reforme necesare. S-a progresat foarte mult în materie de digitalizare a administrației. Astea sunt părțile pozitive.

Nu toți politicienii au dorit însă să fie de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei și care se ocupă de români. Avem un contraexemplu mare cât Casa Poporului și anume Parlamentul. Unii lideri de partide înțeleg să folosească această nenorocire pentru interesul lor personal.

Banii românilor au fost risipiți de guvernele PSD-iste, în loc să fie investiți acolo unde aduceau un câștig pentru toată țară. Suntem în situația să facem față unei epidemii groaznice, fără rezerve, iar aceeași PSD-iști țipă și vin cu inițiative care de care mai populiste. Vor să ofere tot, că nu dau de la ei. Măsuri populiste care sunt imposibil de pus în practică. Acești politicieni se cațără pe spaimele oamenilor doar pentru a câștigă capital electoral. Este ceva absolut jalnic! Acești politicieni compromit prin acest comportament viitorul generațiilor de români care vor veni după noi. Eu nu voi tolera așa ceva!”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Va intra România în stare de alertă?

Surse din Guvern au declarat pentru Digi24.ro că, miercuri, premierul Ludovic Orban va merge la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu Președintele detaliile legate de ceea ce urmează după 15 mai, când se așteaptă o relaxare a restricțiilor impuse până acum prin ordonanțele militare. Până în prezent varianta stării de alertă este doar „în analiză” și nu a fost luată încă o decizie. „Nu am luat nicio decizie, suntem în evaluări, funcție de evoluția situației”, au explicat surse guvernamentale.

Potrivit legii, starea de alertă constă în „punerea de îndată în aplicare a planurilor de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populației, limitare și înlăturare a consecințelor situației de urgență”. Potrivit OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.