Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear din Marele Nord rus au mărturisit pentru The Moscow Time că au fost „rugați” să semneze acorduri de confidenţialitate. FSB a cerut personalului medical ce a lucrat direct cu victimele accidentului acest lucru.
Răniții au ajuns la spital goi și înveliți într-un plastic transparent. Starea pacienților i-a îngrijorat pe medici care au bănuit că au de a face cu un caz grav. „Nimeni, nici directorii de spital și nici oficialii ministului Sănătății, nu au notificat pe medici că pacienții sunt radioactivi”, declară unul dintre chirurgii clinicii pentru The Moscow Times. „Personalul medical a avut suspiciuni, dar nimeni nu le-a spus să ia măsuri de protecție”.
Întreg staff-ul medical ce a intrat în contact direct cu pacienții au fost „rugați” de FSB să semneze acorduri de confidențialitate. „Nu au fost forțați să le semneze, dar atunci când trei agenți FSB vin cu o listă pe care trebuie să o semnezi, puțini vor spune nu”, a mărturisit unul dintre medicii Spitalului Clinic Regional din Arhanghelsk.
The Moscow Times nu a reușit să vorbească cu nici un doctor ce a intrat în contact direct cu cei trei pacienți și nu a reușit să obțină o copie a documentului de confidențialitate. Medicilor li s-a oferit însă o excursie la Moscova pentru teste. Aproximativ 60 dintre aceștia, inclusiv patru sau cinci paramedici care au transportat pacienții la spital, au acceptat oferta. Conform spuselor a trei medici, unuia dintre doctorii care s-a deplasat la Moscova i s-a găsit un izotop radioactiv Cesiu-137 în ţesutul muscular.
„Expunerea la Cesiu 137 poate fi prevenită – tot ce trebuie să faci este să speli pacientul foarte bine. Dar doctorii au fost vulnerabili la radiaţii pentru că nu au fost informaţi cu privire la ce s-a întâmplat“, explică Iuri E. Dubrova, un expert în efectele radiaţiilor asupra corpului uman.
Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nivelul de radiaţii s-a încadrat în parametri normali după incident, dar autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere bruscă a nivelului de radiaţii pentru o perioadă scurtă de timp. Ministerul rus al Apărării a recunoscut târziu caracterul nuclear al exploziei, în timp ce Kremlinul a refuzat să ofere reacţii.
Agenţia meteorologică de stat din Rusia a apreciat că a fost o creştere de până la 16 ori a nivelului de radiaţii, în baza datelor obţinute după măsurarea dozei de radiaţii gamma în şase puncte din Severodvinsk. Incidentul s-a produs pe o platformă pe mare în apropiere de Severodvinsk. Ministerul Apărării rus a comunicat că au decedat două persoane. Ulterior, Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat că cinci dintre angajaţii săi şi-au pierdut viaţa în urma unui test eşuat, iar alţi trei au fost răniţi.