El a precizat că poliţiştii vor putea interveni dacă o persoană se urcă fără mască într-un mijloc de transport în comun: „Nu trebuie să urci în autobuz fără mască. Dacă ai urcat, șoferul poate să anunțe Poliția”. De asemenea, patronii magazinelor ar putea condiţiona accesul în incintă clienţilor fără acest accesoriu de protecţie împotriva noului coronavirus.
Șeful DSU a declarat la Digi24 că, deși legea prevede că „pot fi deschise mall-urile mici și terasele”, Comitetul Naţional Special pentru Situaţii de Urgenţă se poate opune și ar putea să spună „NU!” la această măsură de relaxare.
„O să se analizeze la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) deschiderea teraselor, a mall-urilor, nu o să comentez ce s-a discutat astăzi pentru că nu știu tot proiectul și tot ce a ieșit. Problema mall-urilor care s-a discutat acolo (în Parlament – n.red.), este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall. E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală… Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major.
Și totuși, s-au păstrat unele magazine, unele servicii deschise, precum spălătoriile, magazinul alimentar de acolo, optica medicală din interior a rămas deschisă, pentru că acolo merg oameni care au treabă direct cu acel serviciu. Rezolvă și pleacă. O să analizăm ce înseamnă mall-urile mici. La asta trebuie să se uite colegii epidemiologi. E bine să le deschidem de acum, sau e bine din 1 iunie, sau din 15 iunie. Asta trebuie analizat.
Nu am văzut toate propunerile din lege, dar unele poate că sunt la presiunea unor entități, unor grupuri care aau presat peste tot, care vor să se relaxaze totul imediat. Nu neapărat astfel de propuneri vin în concordanță cu ce spun epidemiologii, cu ce spun specialiștii în domeniu. Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am înțeles că există locuri unde scrie în lege că pot deschide – restaurante, terase… Asta înseamnă că CNSSU poate să spună „NU!”. Dacă e așa, e OK. Pot, dar NU!
Deci e clar că în data de 15 NU! Poate unele propuneri (din Legea privind starea de alertă – n.r.) sunt la presiunea unor entităţi, unor grupuri care vor să se relaxeze tot și nu sunt în concordanță cu opiniile epidemiologilor. Dacă e ceva imperativ și care te obligă la ceva și epidemiologii spun că nu e bine, acest lucru e normal să-l menționăm și să avertizăm populația că nu e OK. Dar dacă scrie „pot” sau „se poate”, că ăsta e limbajul, înseamnă că aici avem loc de discutat la CNSSU, la grupul tehnico-științific, ca să rezolvăm această problemă”, a precizat Arafat.
Virusul nu a dispărut!
Raed Arafat a avertizat că „dacă de poimâine ieşim la gratare, mergem la toţi prietenii, facem orice, riscul este ca brusc vom vedea o creştere a numărului cazurilor şi apare un val. Valul doi poate să fie şi în vară. Există o uşoară coborâre, dar nu putem spune că nu se poate întoarce un val. Semnele sunt pozitive, dar nu că totul e perfect şi că orice facem de acum virusul a dispărut. Virusul nu a dispărut”.
Șeful DSU a mai spus că nu poate să excludă revenirea la starea de urgență. „Nu exclud nimic, nu pot sa exclud asa ceva. Eu sper sa nu ajungem inapoi la astfel de situatie. Daca respectam regulile (nu o sa se revina), este in responsabilitatea noastra. Totul depinde de noi. Nu respectam regulile (dupa 15 mai), ajungem in situatia respectiva”, a declarat Raed Arafat.
Personalul medical trebuie protejat continuu
„Noi nu am închis spitalele. Au fost spitale desemnate de Ministerul Sănătăţii spitale COVID şi spitale non-COVID. Cazurile care nu sunt obligatoriu de tratat în spital în acest momnent pot veni doar dacă starea pacienţilor o impune. Nimeni nu le-a zis medicilor că nu au voie sa interneze pacienţi, nimeni nu a zis că nu pot fi internaţi oamenii doar dacă au testul covid. Aceste lucruri nu erau comportamente corecte. Când se afla de ele, se intervenea imediat”, a precizat Arafat în interviul de la Digi24.
Şeful DSU a mai spus că, după 15 mai, spitalele vor începe să primească pacienţi, dar vor fi anumite reguli: „Sfatul meu este să nu se ducă lumea la UPU, unde se va face un pre-triaj. La ambulatoriu trebuie eliminată aglomerarea, trebuie folosită programarea. La spitale, dacă înainte avea 5 paturi, acum vor fi 3 paturi, pentru a se păstra distanţa. Va fi foarte greu pe parcurs să păstrăm spitalele de suport, dar fiecare spital trebuie să aibă circurite şi zone pentru tratamentul pacienţilor cu COVID. Personalul medical trebuie protejat continuu. Aceste lucruri sunt adaptările care vor fi în spitale”.