Potrivit ultimelor informaţii oferite de evz.ro avem deja un prim nume câştigător al celei mai importante funcţii din statul român. Prezentăm în rândurile de mai jos analiza completă a jurnalistului Dan Andronic:
„Sondajele de calibrare realizate alegerilor prezidențiale din turul al doilea de scrutin realizate de cele două institute de sondare a opiniei publice, respectiv IRES și CURS-AVANGARDE, au stabilit deja un posibil câștigător.
Ce înseamnă sondaj de calibrare? Dacă luăm modelul aplicat în 2014 de către CURS, vorbim despre următoarele caracteristici metodologice.
Volumul esantionului: 2000 respondenti cu varste de 18 ani si peste; Universul de esantionare: populaţia cu drept de vot a României;
Tipul esantionului: probabilist, multistadial, stratificat in functie de mediul de rezidenta (urban sau rural), marimea localitatilor, cu selectie aleatoare a localitatilor , a sectiilor de votare , a gospodariilor si a respondentilor;
Marja teoretica de eroare la nivelul intregului esantion: +/-2,2% la un nivel de incredere de 95%;
Modul de intrevievare: fata-in-fata, la domiciliul subiectilor, folosind un chestionar elaborat de experti CURS/AVANGARDE si reprezentanti ai
Beneficiarului
Rezultatele IRES sunt, potrivit unor informații obținute în exclusivitate de către EvZ, în favoarea lui Klaus Iohannis, respectiv 69 la sută dintre români au declarat că îl vor vota pe acesta, spre deosebire de Viorica Dăncilă care avea 31 la sută din voturi.
CURS-Avangarde, potrivit surselor citate, un scor de 61 la sută în favoarea lui Klaus Iohannis, cu 39 la sută în dreptul Vioricăi Dăncilă, numai că efectul votului din diaspora, poate duce la un rezultat asemănător cu cel prognozat de IRES.
Repet, acest sondaj este de calibrare și nu vizează votul care se desfășoară astăzi.
Votul din diaspora, cu 407.445 români care au votat până la ora 10.30, ne indică faptul că se poate depăși numărul celor prezenți la turul întâi, 675.000, cu o prezență record de aproximativ 800.000 de votanți în diaspora. Ceea ce înseamnă, în condițiile unei prezența mai reduse la vot în România, aproximativ 10 la sută”, a scris jurnalistul Dan Andronic în Evz în ziua votului pentru funcţia de preşedinte.