Este decizia momentului în toată Europa. Judecătorii au dat o sentinţă care cutremură tot continentul. Un fost preşedinte a fost condamnat la închisoare.
Concret, este vorba despre fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy. Acesta, în vârstă de 66 de ani, a fost conamnat luni la trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare, după ce a fost găsit vinovat de corupţie şi trafic de influenţă în dosarul ”interceptărilor”, relatează AFP.
Un tribunal corecţional de la Paris s-a pronunţat luni în acest dosar, în care Parchetul Naţional Financiar (PNF) a cerut ca fostul preşedine să fie condamnat la patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare.
Este o hotărâre judecătorească istorică, la peste nouă ani de la condamnarea lui Jacques Chirac la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar cu privire la angajări fictive la Primăria Parisului.
Dosarul ”interceptărilor” a fost deschis în 2014.
Ce s-a întâmplat, de fapt
Condamnarea vine în așa-numitul „dosarul interceptărilor Paul Bismuth”, care îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.
În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.
G4media.ro mai notează că în cadrul investigaţiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele „Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog.
Validarea interceptărilor, în martie 2016, de către cea mai înaltă instanţă a Franţei a fost o înfrângere majoră pentru fostul preşedinte, care a susţinut că transcrierea discuţiilor între un avocat şi clientul său este ilegală.