Kovesi mai are de așteptat pentru a afla un răspuns. Cu toate că nu s-a ajuns încă la un acord final, mai sunt doar câteva zile până la marele anunț. La începutul lunii aprilie vor mai urma o serie de negocieri și va fi decis câștigătorul concursului de selecție.
Următoarea rundă de negocieri a fost stabilită pentru data de 4 aprilie. În situația în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu ajung la un acord, decizia finală va fi dată în ultima rundă de negocieri care a fost programată pentru 10 aprilie.
Românii se opun numirii lui Kovesi
În data de 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, o scrisoare oficială care anunța că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. Oficialul european a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al Biroului Procurorului Public European (EPPO).
Mai mult, preşedintele PE a ținut să amintească faptul că, în urma audierii comune din comisiile PE pentru libertăţi civile şi control bugetar de pe 26 februarie, Kovesi i-a devansat prin numărul de voturi primite pe contracandidaţii săi.
„La întâlnirea de pe 7 martie, Conferinţa Preşedinţilor a decis că doamna Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului şi a mandatat o echipă formată din trei negociatori (…) să susţină această poziţie în viitoarele discuţii cu Consiliul privind numirea procurorului-şef european”, arată scrisoarea citată.
Cine participă la negocieri
Cei trei eurodeputaţi mandataţi să negocieze cu Consiliul UE în acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor – S&D), preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE (LIBE), eurodeputata germană Ingeborg Grässle (grupul Partidului Popular European – PPE), preşedinta Comisiei pentru control bugetar a PE (CONT), şi eurodeputata olandeză Judith Sargentini (grupul Verzilor), vicepreşedintă a LIBE.