Registrul Auto Român (RAR) notează într-o postare realizată pe Facebook că nu s-a modificat nimic în legislația din România cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă.

Reacția RAR a sosit în contextul știrilor cu privire la anvelopele all-season

Reacția autorității a sosit în contextul știrilor cu privire la așa-zisele anvelope all-season. RAR respinge informațiile apărute în presă potrivit cărora posesorii anvelopelor vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri.

Potrivit instituției, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (n.red. noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.

„Iată ce trebuie să știi pentru a nu fi luat prin surprindere de nămeți! NU s-a modificat nimic în legislația din România cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă! Pentru că am citit și noi știrile despre “anvelopele care sunt interzise de la 1 octombrie”, vă spunem că rămâne cum am stabilit: vă anunțăm noi când apar noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule!”, este scris într-o postare realizată pe Facebook de Registrul Auto Român.

masini
SURSA FOTO: pixabay.com

Legislația aplicabilă în România nu merge dincolo de marcajele cuprinzând literele M și S

Instituția amintește că legislația aplicabilă în România nu merge dincolo de marcajele cuprinzând literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor.

Textul OG nr.5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S, sub următoarele variante: M+S, M.S. sau M&S.

De asemenea, Registrul Auto Român subliniază că denumirea de anvelopă „este o denumire comercială”. Aceasta nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011.

Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S.

Mai mult, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă. Acestea sunt obligatorii în momentul în care autovehiculul circulă pe un drum acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.

Amintim că Registrul Auto Român este organismul tehnic de specialitate desemnat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii ca autoritate competentă în următoarele domenii:

  • domeniul vehiculelor rutiere;
  • domeniul siguranţei rutiere;
  • domeniul protecţiei mediului înconjurător;
  • domeniul asigurării calităţii.