Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a susținut, miercuri, o conferință de presă în care a vorbit despre analiza la care a fost supus vaccinul produs de AstraZeneca. În urma analizei s-a descoperit că există o legătură între acest ser și cheagurile de sânge raportate după adminitrarea acestuia.
Breaking News! EMA a dat verdictul. Există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge raportate după administrarea acestuia
Comitetul pentru siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a trimis un comunicat de presă prin carea informează că apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului trebuie incluse în prospectul vaccinului ca efecte adverse foarte rare.
”O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (anticoagulant pentru tratarea trombozei)”, a mai transmis grupul de experți.
”Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge”, a mai transmis comitetul.
Beneficiile depășesc riscurile
Emeer Cook, directorul general al EMA, a reiterat că beneficiile vaccinării depășesc riscurile. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a mai spus că astfel de cazuri sunt întâlnite la toate categoriile de persoane, indiferent de sex, vârstă sau istoric medical.
”Este important ca și persoanele vaccinate, dar și medicii, să monitorizeze în continuare aceste cazuri”, spune acesta.
Comitetul pentru siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a mai spus că s-au înregistrat cele mai multe cazuri la femei cu vârsta sub 60 de ani, la un interval de două săptămâni după administrarea primei doze. Amintim că experții au analizat 62 de cazuri raportate începând cu 22 martie.
Trebuie mențioant că marți, Marco Cavaleri, șeful strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, a precizat că ”clar că există o legătură” între vaccin și cazurile rare de tromboze, însă nu se cunoaște ce cauzează această reacție. De asemenea, mai multe state europene au suspendat utilizarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză după decesul mai multor persoane din cauza aparițieii unor cheaguri de sânge în urma administrării vaccinului.
Săptămâna trecută, EMA a precizat că legătura nu este dovedită și a continuat să le recomande oamenilor să se vaccineze.
”EMA este de părere că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19, cu riscul asociat de spitalizare și deces, sunt mai mari decât riscurile de efecte secundare”, susținea agenția într-un comunicat publicat pe 31 martie.