Directorul companiei de stat Unifarm, Cornel Ionuț Ionescu, și-a anunțat luni demisia, în urma acuzațiilor legate de cantitățile uriașe de materiale blocate în depozitele societății.

Astfel, Antena 3 a difuzat, în data de 7 octombrie, cu titlu de anchetă, informația potrivit căreia în depozitele Unifarm se află blocate cantități uriașe de materiale ce ar putea fi folosite în lupta cu epidemia de coronavirus.

Al doilea director al Unifarm cu probleme

În posesia Unifarm s-ar afla aproape 25 de milioane de măști de protecție, peste 3 milioane de combinezoane, circa 6.000 de doze de Plaquenil, mii de kit-uri de testare COVID-19 și peste 200 de ventilatoare, a dezvăluit ancheta postului de televiziune.

Mult mai grav,  un martor cu identitate protejată a acuzat ministerul Sănătății că știe de existența acestor stocuri și totuși, ”din cauza unor interese obscure”, face noi achiziții, conform antena3.ro.

Iar valoarea materialelor blocate în depozitele Unifarm, în loc să fie folosite în lupta împotriva epidmiei de coronavirus, se ridică la aproximativ 800 de milioane de lei.

Cornel Ionuț Ionescu, 42 de ani, a fost numit în luna iunie director general interimar al CN Unifarm. Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al CN Unifarm SA, ca urmare a suspendării din funcție a lui Adrian Ionel, după ce acesta a fost plasat de DNA în control judiciar 60 de zile, începând de marți, 23 iunie, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care luare de mită și abuz în serviciu.

A cerut mită

Conform procurorilor, în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgenţă pentru sănătatea publică la nivel internaţional din cauza infecţiilor cu noul Coronavirus, Guvernul României a emis O.U.G. nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele şi măştile de protecţie) precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, iar CN UNIFARM SA a fost desemnată, alături de alte instituţii publice, să efectueze achiziţii de astfel de echipamente de protecţie.

”În acest context, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale).

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat şi a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură”, susţin procurorii.

Foto: INQUAM / Octav Ganea