Franţa îşi va consolida prezenţa militară în cadrul NATO în România, unde va trimite în săptămânile următoare o companie ”de vehicule blindate de infanterie” şi un escadron de tancuri Leclerc, a anunţat marţi ministrul francez al forţelor armate (ministrul apărării), Sébastien Lecornu, relatează AFP şi Reuters.

Franța trimite blindate și tancuri în România

Această decizie a preşedintelui Emmanuel Macron de a ne ”spori postura defensivă pe flancul de est al Europei” a fost luată ”ţinând cont de situaţia pe flancul oriental al NATO” şi ”de violenţa luptelor în Ucraina”, a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară.

De asemenea, Franţa va suplimenta numărul avioanelor de vânătoare Rafale desfăşurate în Lituania şi trupele de infanterie în Estonia.

Anterior, în cursul zilei de marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 mai multe capacități de apărare aeriană pentru a opri Rusia și pentru a susține inițiativa sa privind o misiune internațională de observare la granița cu Belarus.

„Vă cer să consolidaţi efortul general pentru a ajuta financiar la crearea unui scut antiaerian pentru Ucraina”, a afirmat el, apreciind că „milioane de persoane vor fi recunoscătoare G7 pentru o astfel de asistenţă”.

Belarusul, atras în conflict

Preşedintele ucrainean a acuzat de asemenea marţi Moscova că doreşte să atragă Belarus în conflict, şi a cerut „o misiune de observatori internaţionali care să staţioneze la frontiera între Ucraina şi Belarus pentru a supraveghea situaţia de securitate de acolo”.

„Rusia încearcă să atragă direct Belarus în acest război”, a denunţat el.

Minskul a anunţat luni crearea unei forţe militare comune cu aliatul său rus şi a acuzat Kievul de orchestrarea unui atac împotriva Belarus, ceea ce a suscitat temeri privind intervenţia sa directă în conflictul din Ucraina.

Kremlinul se pregătește de o „confruntare” cu Occidentul

De asemenea, Kremlinul a declarat marţi că se aşteapă la o şi mai mare „confruntare” cu Occidentul, înaintea unui summit virtual de urgenţă al G7 (Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate – SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada) prevăzut să aibă loc în cursul zilei şi consacrat bombardamentelor masive de luni din partea Rusiei în Ucraina.

„Starea de spirit înaintea acestui summit ne este destul de clară şi destul de previzibilă. Confruntarea va continua”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, asigurând totodată că Rusia „îşi va atinge obiectivele stabilite” în Ucraina.

În cadrul conferinţei sale de presă zilnice, Peskov a criticat declaraţiile preşedintelui american Joe Biden care i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski ‘sisteme avansate’ de apărare antiaeriană.