Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat  că a trimis către Parlament informarea privind acţiunile şi iniţiativele pe care le-a avut în perioada stării de urgenţă, care a fost instituită pe întreg teritoriul ţării ca urmare a pandemiei COVID-19, prin cele două decrete semnate pe 16 martie şi, respectiv, 14 aprilie.

„Documentul propune o serie de măsuri să îmbunătățească pe viitor capacitatea de raspuns a statului în fața unor provocări similare.

Ne aflăm astăzi la a aproape jumatate de an de la momentul în care OMS recunoștea riscurile majore reprezentate de epidemia de coronavirus. Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor si a pus la încercare sistemele de sănătate și economice de pe intregul mapamond.

Pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de masuri ferme. România a acționat la timp și eficient. Unica rațiune a fost evitarea unui scenario negru care ar fi fost inevitabil în condițiile în care Romaânia nu avea stocuri medicale pentru situații de urgență.

De asemenea, am luat în considerare una dintre caracteristicile esențiale: existența uneia dintre cele mai masive diaspore”, a transmis Klaus Iohannis.

Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute

„Evoluția situației epidemiologice la nivel național a condus la constatarea unor probleme majore. Mai mult, pandemia a scos la iveală o serie de fragilități sistemice, precum o economie națională puternic dezechilibrate și o capacitate administrativă redusă.

În pofide acestor condiții, instituțiile implicate au reușit prin implementarea unor măsuri dure, să diminueze efectele negative ale epidemiei. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicare personalului medical. Prin efortul celor linia I a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate vieți omenești.

Deși restricțiile impuse au fost fără precedent, justețea acestora a fost întărită de comportamentul cetățenilor.

Pe durata stării de urgență, m-am consultat constant cu Guvernul, cu autoritățile pentru a afla direct problemele cu care se consultă. Toate aceste evenimente au fost anunțate în mod transparent iar rezultatul a fost de fiecare dată comunicat în mod public.

România s-a dovedit a fi una dintre țările cu capacitatea de a gestiona riscurile COVID-19.

Datele statistice de la nivel mondial relevă că, deși nu dispune de resursele altor state europene, România a gestionat eficient această criză sanitară.

Regimul stării de urgență a fost gandit să asigure un răspuns promp la un pericol iminet pentru cetățeni. Întregul cadrru trebuie regândit și trebuie să cuprindă instrumente suficiente. Prin Constituție, statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. Trebuie să asigure depășirea crizei.

Fac un apel la colaborare loială: acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul trebuie să fie mai presus de orice, salvarea romanilor și protejarea lor în astfel de momente de cumpănă. Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute. Vedem tot felul de contre și dispute, românii au nevoie nu doar de vorba discursurilor politice ci de argumente solide.

Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. De aceea, fac un apel la Parlament să adopte urgent cadrul de care este nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor”, a adăugat Iohannis.

Sănătatea noastră, a tuturor, ține și de conștiința fiecăruia

„Am intrat, de aproape o jumătate de an deja, într-o perioadă cu extrem de multe incertitudini și este absolut normal să resimțim nesiguranță și să ne dorim ca totul să revină cum a fost. Și eu îmi doresc asta. Deocamdată însă acest lucru, din păcate, nu este posibil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, însă ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să reușim acest lucru. Oricâte eforturi ar face statul, sănătatea noastră, a tuturor, ține și de conștiința fiecăruia.

Să purtăm mască, să respectăm distanțarea fizică și să ne spălăm des pe mâini! Asta ne spun medicii.

Aceste trei măsuri nu sunt menite să ne facă viața mai grea, ci, dimpotrivă, să ne protejeze. Ele ne asigură libertatea de a face în siguranță aproape toate activitățile de care ne bucuram înainte de pandemie. Să nu pierdem ceea ce am câștigat deja! Suntem o națiune puternică și putem să trecem împreună cu bine și peste această perioadă.

Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!”, a conchis Klaus Iohannis.