UPDATE: Curtea Constituţională a României (CCR) a informat joi, 5 decembrie, că petiţiile şi cererile referitoare la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate şi urmează să fie examinate conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.

„În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale”, a transmis CCR.

Știrea inițială: Principala acuzație a fost legată de presupusul sprijin oferit de un „actor statal” candidatului Călin Georgescu, conform unor informații transmise de serviciile secrete.

Judecătorii CCR decid dacă anulează primul tur al alegerilor prezidențiale

Potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială, informațiile legate de influențarea alegerilor au fost declasificate miercuri în cadrul unei ședințe CSAT, la solicitarea instituțiilor emitente și cu acordul președintelui Klaus Iohannis.

Un document al Serviciului Român de Informații (SRI), declasificat în această ocazie, a arătat că promovarea candidatului Călin Georgescu pe platformele online nu ar fi fost rezultatul unei creșteri organice. Documentul susține că activitatea conturilor ar fi fost coordonată de un „actor statal” printr-un canal alternativ de comunicare, utilizat pentru amplificarea mesajelor în mediul digital.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat pentru Edupedu.ro că instituția pe care o conduce a cerut suspendarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, eliminarea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al scrutinului. Pricopie a menționat că echipa SNSPA lucra intens la formularea sesizării către CCR, precizând că se așteaptă ca și alte entități să facă demersuri similare.

CCR
SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile urmează să analizeze aceste cereri

CCR, condusă de Marian Enache, urmează să analizeze aceste cereri și să decidă asupra validității scrutinului și a măsurilor propuse. Contextul tensionat este amplificat de gravitatea acuzațiilor legate de influențarea procesului electoral prin intervenții externe, ceea ce a generat o dezbatere amplă în societate.

„Colegii mei lucrează la sesizarea Curții Constituționale și sper ca în maxim o oră CCR să fie sesizată de SNSPA, dar cred că vor fi și alții care vor sesiza CCR-ul, astăzi”, a anunțat Pricopie.

Ar putea conduce la o reluare fără precedent a procesului electoral

În cazul în care Curtea va decide să accepte cererile de anulare a primului tur, acest lucru ar putea conduce la o reluare fără precedent a procesului electoral și la schimbări majore în dinamica competiției politice. Totuși, decizia CCR va depinde de evaluarea probelor prezentate și de interpretarea constituțională a evenimentelor recente.

Rămâne de văzut cum va evolua situația și ce impact vor avea aceste evenimente asupra legitimității procesului democratic din România.