UPDATE
Acum este oficial. În urma discuțiilor purtate în cursul zilei de vineri, Consiliul Uniunii Europene a decis blocarea activelor financiare deţinute de preşedintele rus, Vladimir Putin, dar şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Oficialii de la Bruxelles precizează că această decizie face parte din setul de sancțiuni impuse ca reacţie la războiul lansat de Rusia în Ucraina.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Informația momentului în Europa. Financial Times scrie că UE pregătește un set de măsuri drastice împotriva Rusiei având în vedere situația actuală. Sursa citată precizează că Uniunea vrea să îngheţe activele lui Vladimir Putin, dar şi ale ministrului său de externe Serghei Lavrov, ca parte a noii tranşe de sancţiuni.
Se pare că noul pachet de sancţiuni ar urma să fie aprobat în această după-amiază, alături de o serie de măsuri împotriva băncilor şi industriei ruseşti. Pe de lată parte, aceași sursă scrie că Putin şi Lavrov nu vor primi totuşi interdicţie de călătorie, pentru a sublinia interesul UE de a păstra relaţiile diplomatice deschise.
De menționat este faptul că tot mai multe puteri ale lumii impun sancțiuni. După ce SUA a anunțat un set de măsuri drastice pentru pedepsirea Rusiei, Japonia la rândul ei anunță că ia măsuri care vizează exporturile de componente electronice, precum semiconductori.
Pe de altă parte, reprezentanții ruși au criticat imediat acest set de măsuri. „Vom avea un răspuns puternic”, a reacţionat ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, într-o conferinţă de presă la Tokyo.
Totodată, el a mai adăugat că „regretă profund” măsurile „contraproductive” luate de Japonia, a treia forţă economică din lume, împotriva ţării sale, informează AFP.
Japonia anunță și ea măsuri drastice
În cee ce privește setul de măsuri din Japonia, noile măsuri adoptate de Tokyo, în plus faţă de primele sancţiuni anunţate miercuri, „cuprind îngheţarea unor active şi suspendarea eliberării de vize pentru persoane şi organizaţii ruse”, a anunţat vineri premierul nipon Fumio Kishida, după o reuniune online a liderilor din G7, grupul celor mai industrializate şapte ţări.
În același timp, Kishida a mai anunţat o serie de sancţiuni „în sectorul financiar, precum îngheţarea activelor vizând instituţii financiare ruse”, dar şi măsuri „asupra exporturilor spre organizaţii ruse legate de arme” şi asupra „unor bunuri de folosinţă generală cum ar fi semiconductorii şi articolele care figurează pe o listă restrânsă bazată pe acorduri internaţionale”, fără a oferi deocamdată mai multe detalii.
De menționat este faptul că semiconductorii sunt componente electronice esenţiale ale unor produse de larg consum, de la maşini şi console de jocuri video la smartphone-uri, în prezent existând o penurie a lor la nivel mondial.