Premierul grec George Papandreou se află într-o poziţie foarte delicată după ce ministrul său de finanţe, Evangelos Venizelos a declarat că nu este de acord cu organizarea referendumului. Opoziţia propriului partid l-ar putea costa chiar şefia guvernului.
Presa greacă scrie că, la întoarcerea de astă-noapte de la întâlnirea cu G-20, Venizelos ar fi încercat să-l convingă pe Papandreou să renunţe complet la ideea unui referendum. De altfel, cei doi au avut mari dificultăţi la Cannes în a le explica liderilor europeni care este de fapt obiectul acestui referendum, europenii insistând că dacă tot fac un referendum acesta să fie cu privire la ieşirea din zona euro a Greciei şi nu doar cu privire la acceptarea ajutorului.
În această dimineaţă, cabinetul ministrului de finanţe a emis un comunicat în care Venizelos spune că „Poziţia Greciei din zona euro este o victorie neîndoielnică a ţării noastre. Acest drum al naţiunii greceşti nu poate depinde de un referendum”. Venizelos insistă că Grecia are nevoie imediat de banii europeni şi ai instituţiilor financiare internaţionale, tranşa de 8 mld. euro, şi că nimic altceva nu este imporant în acest moment. Imediat şi alţi membri ai partidului de guvernământ au început să-şi manifeste nemulţumirile. Deputatul PASOK Lintzeris a cerut chiar demisia lui Papandreou, despre care a spus că „aparţine trecutului”.
Situaţia este foarte delicată pentru Papandreou, al cărui guvern trebuie să facă mâine faţă unui nou vot de încredere în Parlament. În acest moment, cabinetul lui este pe muchie de cuţit, fiind sprijinit de 151 din cei 300 de deputaţi. Este suficientă doar „disidenţa” lui Lintzeris pentru ca guvernul Papandreou să pice.