Autorităţile iau primele măsuri în cazul paciente arse pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Capitală, care ulterior a decedat. Astfel, surse din cadrul Ministerului Sănătăţii spun că Spitalul de Urgenţă Floreasca a primit o amendă de circa 30.000 de lei în urma controalelor efectuate după acest caz tragic.

Medicii şi asistentele care au luat parte la operaţie vor primi şi ei amenzi. În plus, s-a luat şi o decizie în ceea ce-l priveşte pe medicul Mircea Beuran: acesta va fi demis din funcţia de şef al Secţiei de Chirurgie, susţin aceleaşi surse. Aceste decizii se adaugă celei de retragere a autorizaţiei de funcţionare pentru spital, care a avut loc deja.

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III.

Ministerul Sănătății va prezenta mâine concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecția Sanitara de Stat (ISS) și Corpul de Control al MS și salută totodată decizia managementului de la SCUB, de încetare a contractului de administrare a șefului de secție, care nu a respectat obligațiile contractuale. De asemenea, ISS a sancționat cu amenzi unitatea spitalicească pentru neregulile găsite, cît și întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei. Cuantumul acestora fiind de aproximativ 30.000 de lei”, potrivit comunicatului emis de Ministerul Sănătății.

UPDATE

Mai mulţi medici de la Floreasca au anunţat că îşi vor întrerupe activitatea, în semn de protest faţă de sancţiunile primite şi faţă de modul în care a fost tratat medicul Beuran.

“Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca dorește să-și exprime îngrijorarea față de felul în care este tratat un incident medical regretabil și de lipsa respectului și deontologiei a tuturor celor implicați. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestegiu și a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca înainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcție prof. dr. Mircea Beuran.

Solicităm Ministerului Sănătății să ancheteze incidentul, dar mai ales situația care a permis ca acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situația spitalului este extrem de gravă și că această situație se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care își desfășoara activitatea în spital. În aceste condiții, medicii au decis întreruperea activității atât în interesul nostru cât și al pacienților pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistența medicală numai pentru urgențele majore, conform legislației în vigoare”, se precizează într-un comunicat semnat de 25 de medici de la spitalul de urgenţă bucureştean.

Auditul la Spitalul Floreasca, gata în maxim o lună şi jumătate

Vasile Cepoi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate, declara, duminică, că auditul efectuat la Spitalul de Urgenţă Floreasca ar trebuie să fie gata într-o lună, maxim o lună şi jumătate, scrie adevarul.ro.

“În urmă discuţiei de mâine (luni – n.red.), vom analiză proiectul de plan de conformare pe care managementul spitalului îl va prezenţa. Noi vom veni cu recomandările noastre în urmă analizei pe care o vom face împreună cu ei şi vom stabili unprogram strict cu termene şi responsabilităţi. (…) (Spitalul – n.red.) trebuie să prezinte un astfel de plan pentru că evenimentul care s-a produs arată că sunt probleme de organizare pentru spital care pot genera astfel de lucruri nedorite.

Vom avea această întâlnire cu managementul spitalului, vom stabili etapele de lucru, vom stabili cine răspunde de fiecare etapă, termenii, de aşa manieră că într-un timp foarte scurt să reuşim să remediem deficienţele care au dus la apariţia unor evenimente nedorite. (…) Având în vedere gravitatea situaţiei încercăm că acest proces să fie cât se poate de scurt – în jur de o luna, o luna şi jumătate”, a declarat Vasile Cepoi.

Oficialul a mai atras atenţia că, din păcate, situaţia se poate repeta oricând în orice spital din România: “Atâta vreme cât într-un spital de performanţă Spitalului Floreasca s-a putut întâmplă acest lucru este foarte probabil că în orice spital în care se utilizează bisturiul electric să se întâmple astfel de evenimente.”