Unul dintre cei mai importanți furnizori de utilități din România intenționează să își schimbe acționariatul. Compania, care are circa 2,8 milioane de clienți în trei zone ale țării, se află în discuții pentru a vinde un pachet minoritar de acțiuni către un fond străin.
Enel SpA studiază posibila vânzare a unui pachet de acțiuni la compania pe care o deține în România, transmite Agerpres. Surse de piață au explicat pentru Capital că este vorba despre un pachet minoritar, care va merge către un fond e invstiții și nu se pune problema pierderii controlului asupra firmei din România. Pe piața locală de energie au mai intrat, de-a lungul timpului și alte fonduri (de pensii sau de investiții) care au achizționat pachete minoritare la alți furnizori de utilități. Inclusiv statul român a fost implicat în astfel de tranzacții.
Enel avea, anul trecut, circa 2,8 milioane de clienți din România, în cele trei zone în care activează:Muntenia Sud cu tot cu București, Banat și Dobrog
Procesul încă nu a început iar printre cei interesaţi de activele Enel în România se află fonducoml australian Macquarie, fondul suveran de investiţii din Singapore (GIC) şi un fond de investiţii din Kuweit specializat în infrastructură, scrie presa internațională.
Enel, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, este controlată de statul italian. Enel mai deţine o participaţie majoritară în compania spaniolă de utilităţi Endesa şi investeşte în energia verde şi reţele, pentru a compensa criza din domeniul energiei convenţionale.
În România, Enel deţine 78% la E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% la E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România.
Aceste companii gestionează o reţea de 128.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 15 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi vând aproximativ 10 TWh/an unui număr de circa trei milioane clienţi.