Surse parlamentare declară că birourile permanente reunite au decis să nu voteze hotărârea Guvernului de prelungire a stării de alertă. Parlamentarii vor trimite în schimb o scrisoare lui Ludovic Orban prin care să-i aducă aminte că prelungirea trebuie încuviințată și votată în Parlament, nu doar transmisă ca o informare.
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri, că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă, transmite Agerpres.
Potrivit unor surse parlamentare, conducerea Legislativului a decis, în schimb, să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare.
Parlamentarii îi cer, de asemenea, premierului „să mai citească o dată legea”.
Guvernul a trimis marţi, la Parlament, hotărârea cu privire la prelungirea stării de alertă. În adresă, Guvernul scrie că aceasta a fost transmisă pentru „informare”.
Ce anunța marți premierul Ludovic Orban
Ludovic Orban anunța marți că Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit lui Orban, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a aprobat în unanimitate următoarea Hotărâre:
Articolul 1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2020;
Articolul 2 – Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor generate de virusul SARS-CoV-2 necesare a fi adoptate începând cu data de 17 iunie 2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa care face parte din prezenta Hotărâre;
Articolul 3 – Prezenta Hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.
Sursă foto: INQUAM/George Călin