„Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru sa managerieze situatia au kituri. Că sunt multe, ca sunt puține… un kit are 150 de teste. Pe masură ce se consuma, intră în procedura de achiziție locală.

Problema e a măștilor și a costumelor de protecție. Aici intervine procedura de achizitie în regim de urgență pentru ca, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Și Germania e în criză de măști 

Farmaciile din Germania şi-au epuizat stocurile de măşti medicinale şi nu au primit noi livrări, transmite DPA.

„Sunt întârzieri semnificative şi complicaţii cu livrările”, a declarat Thomas Porstner, preşedintele Asociaţiei distribuitorilor farmaceutici angro din Germania (PHAGRO).

Cererea pentru măşti medicinale a crescut exploziv din cauza recentei epidemii de coronavirus, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Asociaţiei farmaciştilor germani.

Cu toate acestea, cercetătorii susţin că eficacitatea măştilor este limitată. „În realitate nu ajută la protecţia zilnică”, susţine Bernd Salzberger, cercetător la Institutul pentru boli infecţioase din Germania. O mască obişnuită care acoperă gura şi nasul nu protejează împotriva infecţiei cu virusul Sars-CoV-2, adaugă Salzberger. Măştile facile care au inclus un filtru de protecţie funcţionează pentru personalul medical dar nu sunt necesare pentru utilizarea cotidiană.

România nu e pregătită

Un medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Cătălin Dudu, consideră că „nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii” şi „când va ajunge la noi virusul, o să fie vai de noi”.

Medicul a scris duminică seara, într-o postare pe facebook, că în caz de epidemie „fiecare va trebui să se descurce pe cont propriu” pentru că deocamdată nu au fost achiziţionate materiale de protecţie împotriva virusului.

„Din păcate, nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii şi o spun cu toată responsabilitatea. Când va ajunge şi la noi virusul, o să fie vai de noi…Fiecare va trebui să se descurce pe cont propriu pentru că, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, în martie vom achiziţiona primele materiale de protecţie şi luptă cu virusul. Oricum să nu ne panicăm ‘avem locuri suficiente pentru carantină’ şi acum văd că au dreptate…Câţi oameni fără casă să fie afectaţi???? Este trist şi îngrijorător ce se întamplă şi aş vrea să aud că se organizează o celulă de criză şi se iau nişte măsuri imediate pentru a încerca să limităm proporţiile unui dezastru iminent. Până atunci să mergem să ne rugăm ca doctorii ăia pe care îi hulim şi acuzăm public de câte ori avem ocazia să aibă curajul să ne trateze în condiţiile unei lipse totale de mijloace de protecţie. Sper ca domnul ministru să includă prin OUG şi coronavirusul pe lista programelor naţionale că poate spitalele private sunt mai bine organizate şi dotate. Cum Dumnezeu e mare să sperăm că va fi bine”, a scris medicul Dudu în postare.

El a catalogat drept „amatorism” decizia de izolare a a trei persoane care au venit din regiuni afectate de coronavirus, însă nu s-a acordat atenţie pasagerilor care au intrat în contact cu cele trei persoane pe durata călătoriei acestora.

„Dovadă mai mare de amatorism decât să izolezi la domiciliu treo fete care vin dintr-o regiune afectată de coronavirus şi să nu te intereseze deloc de ceilalţi pasageri cu care fetele au intrat în contact într-un spaţiu închis, nu cred că există decât poate aia în care, dacă informaţia e corectă: au îmbarcat pasagerii ce trebuiau să plece spre Italia şi după au realizat că poate ar fi bine să dezinfecteze aeronava preventiv şi i-au debarcat”, a adăugat Cătălin Dudu.

Medicul Cătălin Dudu ridică şi problema modului în care se stabileşte dacă o persoană este infectată.

„Bine că sunt medici în aeroport să trieze pasagerii, dar îmi spune şi mie cineva cum recunoşti un om infectat fără simptome? Numai la noi se poate aşa o performanţă. Bine că avem biserici la toate colţurile de stradă că o să avem nevoie. Singura veste mai bună este că virusul ăsta deşi se răspândeşte uşor, statistic nu este chiar atât de mortal pe cât de înspăimântător”, a mai scris Cătălin Dudu pe Facebook.