Președintele a susținut luni, 28 septembrie, o conferință de presă la Palatul Cotroceni în contextul rezultatelor parțiale ale alegerilor locale.

„Vreau să subliniez că ceea ce am văzut pe parcursul zilei de duminică a reprezentat o mobilizare exemplară. Felicit autoritățile implicate și membrii birourilor implicate pentru ca alegătorii să-și exprime votul în maximă siguranță.

Am avut o prezență bună la vot cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-o criză. Implicarea fiecăruia dintre noi în privința viitorului nostru va transforma România în țara pe care ne-o dorim.

Victoria aparține în primul rand democrației românești și a fost de asemenea o victorie a dreptei. PNL și USR devin forțele schimbării în bine iar PSD trece în opoziție cu unul din cele mai slabe rezultate.

Pentru PNL este un scor istoric. Felicitări! Sunteți astăzi cel mai mare partid din România. V-ați câștigat credibilitatea prin munca si prin gestionarea celei mai grele crize prin care trece România în prezent.

Pentru USR-PLUS este de asemenea un scor foarte bun. Ați dovedit ca perseverenta si proiectele bine gândite va pot asigura un loc pe scena politică”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele consideră că votul de duminică a fost unul de blam la adresa PSD, dar victoria de la locale este doar un pas pentru că urmează alegerile din decembrie.

„Votul de ieri a reprezentat un vot de blam, al incompetenței, al minciunii PSD, care a pierdut și acolo unde baronii PSD se considerau invincibili. Victoria dreptei este fără precedent dar este doar o victorie de etapă. Încurajez continuarea dialogului pentru a da încredere românilor.

Dragi români, mai avem doar un pas pentru a încheia acest val de schimbare: victoria de la alegeri trebuie confirmată prin una la parlamentare, care să împiedice majoritatea toxică din Parlament să mai producă daune ireparabile. Avem mare nevoie de o nouă majoritate credibilă care să impună rapid reformele legislative.

Printre acestea se numără și legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Îi îndemn pe cei care au câștigat alegerile să își onoreze toate promisiunile cu responsabilitate și onestitate”, a încheiat Klaus Iohannis.

Se schimbă harta României

Noua hartă politică a României rezervă numeroase surprize. PSD nu a pierdut doar bătălia pentru Capitală, ci și multe alte în fiefuri considerate roșii. În Vrancea, eternul candidat și câștigător al Consiliului Județean, Marian Oprișan, a pierdut totul după mai bine de 20 de ani.

Cei de la universul.net prezintă harta victoriilor la șefia consiliilor județene. Sunt mari surprize. PSD are reprezentanți în doar 20 de județe, PNL – în 17, UDMR – în 4. Diferența este covârșitoare, comparativ cu alegerile din 2016, când PNL avea doar 8 județe, iar PSD – 29.

Rezultatele parțiale din București

Potrivit datelor parţiale ale Biroului Electoral Central (BEC) centralizate până la ora 14,00, după numărarea a aproximativ 95,29% dintre voturi, candidatul independent Nicuşor Dan, susţinut de PNL şi USR PLUS, a obţinut 42,78% dintre voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar actualul edil, Gabriela Firea, candidatul PSD – 37,99%.

Pe locul al treilea se află Traian Băsescu, candidatul PMP, cu 10,98%.

Ce declara premierul Ludovic Orban

Orban spunea că alegerile locale de duminică reprezintă o zi istorică pentru liberali. Acesta declara, bazându-se pe rezultatele parțiale că au fost câştigate următoarele portofolii: aproximativ 50% dintre consiliile judeţene, 17-20 de primari de municipii reşedinţă de judeţ şi 1.500 de primari.

„PNL înregistrează un scor fără precedent în istoria sa. Un scor care ne onorează, dar un scor care în acelaşi timp ne obligă. Aceste alegeri locale sunt doar începutul unei guvernări locale de succes şi, de asemenea, începutul unei guvernări liberale de patru ani care să schimbe la faţă, profund, în bine, România. Aceste alegeri locale sunt al treilea pas din cei patru paşi şi vor fi urmate de alegerile parlamentare, pe care noi le-am stabilit pentru data de 6 decembrie”, a spus liderul PNL.

De asemenea, Orban a garantat, ca premier, susţinerea pentru toate programele de dezvoltare „serioase şi care duc la creşterea calităţii vieţii, la creşterea nivelului de viaţă, bazate pe investiţii, simplificare, debirocratizare, digitalizare”.