Totuși, surse politice au declarat că varianta de premier a PNL în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca acesta să se retragă.
Sursele politice au mai precizat că preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, în cadrul întâlnirii de marţi cu liderii USR-PLUS, a prezentat o „variantă flexibilă pentru reluarea negocierilor pentru coaliţia de guvernare, respectiv aplicarea sistemului D’Hondt de ‘trageri’, în care PNL este cel care face prima opţiune”. Aceleaşi surse susţin că în discuţiile de sâmbătă şi de duminică liderii USR-PLUS au enunţat explicit varianta preluării de către Ludovic Orban a funcţiei de premier, iar UDMR şi-a exprimat acordul de principiu.
„Practic, în urma discuţiilor de astăzi USR-PLUS trebuie să-şi exprime acordul cu formula propusă chiar de USR-PLUS, respectiv ceea ce a propus iniţial în discuţiile din week-end. Aplicând această soluţie, PNL va putea desemna premierul şi va avea a doua opţiune pentru conducerea celor Camere ale Parlamentului. Decizia asupra persoanelor care ocupă aceste poziţii aparţine PNL. Această formulă nu este supusă altor negocieri şi este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere”, afirmă sursele citate.
Ludovic Orban este cel care l-a propus pe Cîțu
„Va urma o perioadă dificilă în care este nevoie de o bună cunoaştere a administraţiei, a situaţiei finanţelor publice, este nevoie de un premier care să aibă credibilitate în faţa mediului de afaceri, instituţiilor financiare internaţionale, să nu uităm că domnul ministru Cîţu a purtat negocieri extrem de importante şi cu partenerii europeni, a purtat negocieri importante cu instituţii internaţionale, a reuşit alături de ceilalţi – Banca Naţională, de Guvern să menţină ratingul de ţară într-o situaţie extrem de dificilă pentru România.
Domnul ministru cunoaşte foarte bine care sunt problemele cu care ne-am confruntat în perioada guvernării şi în mare parte are şi pregătite soluţii, care multe dintre ele se derulează în continuare”, spunea atunci fostul premier Ludovic Orban.