Coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, Vleriu Gheorghiță, a venit, joi, cu un anunț important pentru toți românii. După ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge apărute după administrarea serului, Valeriu Gheorghiță precizează că toți românii, indiferent de vârstă, vor fi vaccinți, în continuare, cu AstraZeneca.
Breaking News! România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Se va administra tuturor grupelor de vârstă
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Ghoergiță, a precizat că, în urma unor consultări avute joi între reprezentanți ai Ministerului Sănătății, INSP, Comitetului de vaccinare și ai Agenției Naționale a Medicamentului, s-a decis continuarea administrării vaccinului produs de AstraZeneca.
”În urma ședinței de lucru de astăzi, s-a decis: se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați.”, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.
Vaccinare trebuie să continue
Valeriu Gheorghiță a mai spus că este important să se continue campania de vaccinare cu toate serurirle disponibile. El a mai spus că lipsa vaccinării poate produce forme grave ale bolii.
„Este foarte important să se continue vaccinare cu toate serurile disponibile pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Lipsa vaccinării poate duce la forme grave de boală. (…) S-a decis că se continuă vaccinarea cu AstraZeneca la toate grupele de vârstă. Persoanele care au făcut prima doză de AstraZeneca, la rapel se vor vaccina tot cu AstraZeneca. „, a declarat Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.
Rata de apariție a cheagurilor de sânge la cei care sunt vaccinați cu AstraZeneca
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că există o posibilă legătură între administrarea vaccinului și cheagurile de sânge apărute după. Totuși, analiza efectuată de EMA arată că rata de apariție a cheagurilor de sânge este de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate.
”Au fost analizate pana pe 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel mondial, fiind inregistrate 222 cazuri de evenimente trombotice din peste 34 milioane doze administrate. Combinatia este foarte rara si beneficile globale ale vaccinarii Covid depasesc riscurile acestor eventuale efecte secundare.
Emer Cook, directorul executiv al EMA a precizat foarte clar ca in urma analizei tututor cazurilor raportate nu s-au identificat factori de risc legate de varsta, sex, comorbiditati.”, spune Valeriu Gheorghiță.
Situația din România este îngrijorătoare
”Situatia epidemiologica din Romania este ingrijoratoare, ca atare este foarte important sa se continue vaccinarea cu toate produsele. Este imperios necesar ca un procent cat mai ridicat al populatiei sa se vaccinze cat mai curand posibil.
Temporizarea sau renuntarea la vaccinare ne poate aduce in fata unei forme severe de imbolnavire, mai mult ne poate compromite atingerea acelei imunitati de grup pentru a stopa si diminua efectele nocive ale pandemiei.”, mai spune coordonatorul echipei de vaccinare anti-COVID.
Sursă foto: Dreamstime