Informația momentului în politica românească. Parlamentul a terminat votul cu privire la învestirea Guvernului Orban, iar rezultatul este unul incredibil! S-a aflat acum, este informația zilei în România.
UPDATE: Guvernul Orban a trecut de votul Parlamentului cu 240 de voturi.
Votul privind învestirea Guvernului Orban a fost unul secret, cu bile.
229 de parlamentari au fost prezenți la vot prin cartele electronice, alături de alți 6 parlamentari care aveau probleme tehnice și au votat manual, în total fiind vorba de 235 de oameni din 465. Ședința a început cu un moment de reculegere pentru parlamentarul Sorin Frunză Verde, decedat recent. Raluca Turcan a anunțat că mai mulți parlamentari au probleme cu cartela electronică, astfel că vor vota cu mâna, printre care Călin Popescu Tăriceanu și Kelemen Hunor.
Plenul reunit al Parlamentului s-a întrunit, luni, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban.
Conform programului, premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului. Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.
Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
Plenul reunit al Parlamentului s-a reunit luni, la ora 14.00, pentru votul de învestitură a Guvernului Orban. Premierul desemnat a prezenta programul de guvernare şi lista guvernului, după care au avut loc dezbateri şi votul asupra învestirii Guvernului PNL, conform programului.
„Cei de la PSD fac un gest extrem de rușinos. Nu-i vor lăsa să intre în sală pe cei doi președinți ai Camerei și Senatului pentru a nu ne da un vot la cvorum. Nici Meleșcanu, nici Ciolacu nu vor fi în sală.Conform regulamentului, noi vom conduce ședința de plen reunit prin intermediul vicepreședintelui Senatului Alina Gorghiu, pentru că are acest drept.”, a spus Rareș Bogdan înainte de vot.
Parlamentarii maghiari au fost prezenţi la şedinţa Parlamentului şi vor vota pentru guvernul liberal, ceea ce însemană 30 de voturi. Şi din PSD s-au anunţat câţiva care vor vota Guvernul Orban, în ciuda ameninţărilor cu excluderea din partid.
Ludovic Orban a propus un guvern cu 15 miniştri şi un vicepremier – prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan. Trei dintre miniştrii propuşi sunt femei, iar restul bărbaţi.
Guvernul Orban este format din profesori, economişti, ingineri, jurişti, medici, un diplomat de carieră – Bogdan Aurescu şi un militar de carieră, generalul Nicolae Ciucă, ofiţer cu mai multe misiuni în străinătate.
Guvernul Orban, componenţă
Ludovic Orban – preşedintele PNL, premier desemnat
Raluca Turcan – vicepremier
Lucian Bode, deputat PNL, Ministerul Infrastructurii
Victor Costache, medic specializat în chirurgie cardiovasculară, Ministerul Sănătății
Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major General, Ministerul Apărării Naționale
Bogdan Aurescu, consilier prezidențial, Ministerul Afacerilor Externe
Monica Anisie, președintele PNL Sector 2, profesoară de Română, Ministerul Educației
Violeta Alexandru, președinte PNL București, Ministerul Muncii
Cătălin Predoiu, deputat PNL, fost ministru al Justiției, Ministerul Justiției
Florin Cîţu, senator PNL, Ministerul Finanțelor
Ion Ștefan, deputat PNL, Ministerul Dezvoltării
Costel Alexe, deputat PNL, Ministerul Mediului
Adrian Oros, deputat PNL, Ministerul Agriculturii
Ioan Boloș, fost secretar de stat la Transporturi, Ministerul Fondurilor Europene
Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii, Ministerul Economiei
Bogdan Gheorghiu, deputat PNL, Ministerul Culturii
Ionuț Stroe, deputat PNL, Ministerul Tineretului și Sportului
Procedura de vot
După prezentarea guvernului, a programului de guvernare şi a dezbaterilor din plenul reunit, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii guvernului. Votul este secret cu bile, potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României pentru a numi guvernul.
Adoptarea hotărârii comune a celor două camere cu privire la programul de guvernare şi lista guvernului semnifică un fapt juridic care dă naştere „contractului de guvernare” între parlament, pe de parte, şi echipa guvernamentală, pe de altă parte, se precizează în volumul citat.
Prim-ministrul şi membrii guvernului vor depune individual jurământul în faţa Preşedintelui României. Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte îşi exercită mandatul începând cu data depunerii jurământului (art. 104 din Constituţie).
Preşedintele Klaus Iohannis nu are nimic programat în agenda oficială pentru ziua de luni.