În acest context, liderul interimar PSD a declarat că paridul pe care îl conduce nu a laut în calcul o moțiune de cenzură pe aceste legi.
”PSD nu ia în calcul o moțiune de cenzură pe aceste trei legi, pe fondul legilor. Ele, culmea sunt într-o zonă foarte înaintată în Parlament și este posibil ca săptămâna viitoare să fie votate, de aceea nu înțeleg de ce s-a venit cu asumare. Tocmai de aceea, pe cele două legi vom sesiza CCR pentru că este un conflict instituțional între Guvern și Parlament. Nu înțeleg de ce nu este lăsat Parlamentul să legifereze”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul Ludovic Orban îi sfidează pe social-democrați și a declarat că de abia așteaptă să vadă cum vor motiva cei din PSD această sesizare.
„Prin asta PSD arată că a rămas prizonier intereselor obscure ale baronilor roșii, care sunt inițiatorii OUG 51 care au luat copiilor posibilitatea de a merge la școală. Prin OUG 51 s-a partizat cu transportatorii care nu satisfac cerințele UE și care nu ar putea rămâne în sistem dacă s-ar organiza licitații. Aștept cu interes să sesizeze CCR să văd cum justifică faptul că țin pe trasee vehicule care nu corespund tehnic sau care nu iau copii dacă nu plătesc bilet. Atacarea la CCR este o modalitate de a tergiversa”, a declarat Ludovic Orban.
Executivul a adoptat, marţi seara, proiectele de lege pentru care urmează să îşi asume răspunderea în Parlament.
Angajarea răspunderii Guvernului, pe înțelesul tuturor
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Ceea ce înseamnă că, dacă PSD reuşeşte să depună o moţiune şi să obţină o majoritate de voturi pentru ea, va da jos Guvernul Orban.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.