Informația momentului! Starea de alertă se prelungește în România. Anunțul zilei vine din Guvern, care urmează să se reunească miercuri într-o ședință de urgență pentru a a prelungi starea de alertă în România, Ministrul Sănătății anunța încă de luni seară că prelungirea stării de alertă este iminentă.
Guvernul României urmează să se reunească miercuri într-o şedinţă de urgenţă pentru a prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, conform unor surse politice, transmite Mediafax. Actuala etapă a stării de alertă se va încheia pe 16 iulie.
Noile reguli care vor fi valabile în noua etapă a stării de alertă vor fi stabilite în cadrul şedinţei de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Guvernul nu are nevoie de încuviinţarea Parlamentului pentru a prelungi starea de alertă. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat recent faptul că „prelungirea stării de alertă este aproape iminentă”.
Până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.798 au fost externate, dintre care 21.803 de pacienți vindecați și 1.995 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. De asemenea, până în prezent, 658 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.
În România, în total, 1.931 de persoane au decedat în urma infecţiei cu coronavirus. În intervalul 13.07.2020 (10:00) – 14.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 decese (13 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Galați, Ialomița, Maramureș, București, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș și Vâlcea.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, că prelungirea stării de alertă, după 15 iulie, este „aproape iminentă” iar Guvernul estimează că în următoarele 14 zile se vor înregistra între aproximativ 500 și 700 de noi cazuri de COVID-19 în România. El însă spune că evoluția epidemiologică nu indică necesitatea reinstaurării stării de urgență.
„În acest moment nu avem evoluție pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru 14 zile să avem o evoluție fluctuantă, cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanță, în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare, dar prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie e aproape iminentă.
Suntem într-o stare în care am făcut acele măsuri de relaxare, eram pregătiți de la 1 iulie să mai facem altele, dar evoluția nu ne-a permis, amănând măsurile de relaxare. Acestea depind de evoluție, evoluția depinde de sistemul medical, dar și de populație și de agenții economici care trebuie să respecte niște reguli. Sunt niște reguli foarte simple pe care le repetăm de la începutul acestei pandemii”, a afirmat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății mai spune că este posibilă instalării carantinei la nivel local, dar că izolarea cazurilor noi sau a focarelor este mai importantă.
„La nivel local e posibilă carantinarea unor anumite localități, unor anumite regiuni, dar în general e mecanismul izolării de care avem nevoie. Acel pacient sau acea familie în izolare își consumă boala cele două săptămâni, nemergând în mediul său, nu face acea transmitere și se închid focarele. Este o regulă foarte simplă. În momentul în care nu acceptăm, mergem și facem acele distracții la mare, fără a păstra vreo regulă de distanțare, fără portul vreunei măști, e normal că toți cei care se întorc de acolo în teritoriu să constituie…”, a explicat oficialul din Guvern, la postul B1 TV.