Mișcarea agenției de rating înseamnă că există 50% șanse ca fiecare dintre cele 6 state să fie downgradată de la AAA la AA+ în următoarele 3 luni.
Cele 6 state europene puse sub supraveghere negativă sunt Germania, Franța, Olanda, Austria, Finlanda și Luxembourg.
Informația a apărut pe site-ul Financial Times, iar Standard & Poor’s a refuzat să facă vreun comentariu pe acest subiect.
Decizia celor de la S&P vine după ce la Berlin a avut loc pe 23 noiembrie o licitaţie "dezastruoasă" pentru vânzarea de obligaţiuni, ceea ce a stârnit temeri că actuala criză a datoriilor începe să ameninţe chiar şi Germania, considerată un "pilon de stabilitate în zona euro.
În una dintre cele mai slabe licitaţii de la introducerea monedei euro, banca centrală a Germaniei a fost nevoită să preia titlurile pentru care nu au existat cumpărători, pentru ca licitaţia să nu fie un eşec total. Procentajul de obligaţiuni retrase, de 39% din suma totală de 6 miliarde de euro, este cel mai ridicat începând cel puţin cu iulie 1999, potrivit Reuters, media retragerilor din acest an fiind de 17,83%.
Moody’s i-a amenințat pe toți
Agenția de rating Moody’s a transmis un avertisment privind pericolul la care sunt expuse țările din UE din cauza instabilității politice și financiare din unele state membre și din cauza faptului că uniunea nu a luat măsuri globale pentru a soluționa problemele comunitare, se arată într-un articol din cotidianul spaniol, El Pais.
Reprezentanții Moody’s susțin că, în absența unor măsuri politice pentru a stabiliza situația pe termen scurt, crește riscul creditării țărilor europene.
Analiștii agenției, citați de El Pais, sunt de părere că prelungirea crizei economice pune UE în situația de a alege, fie de a deveni mai coezivă, fie de a permite ieșirea din uniune a unor state afectate puternic de recesiune, pentru a evita prăbușirea economică.
Declarație șocantă: Crește riscul de faliment pentru Germania – octombrie 2011
Este un semnal de alarmă în ceea ce privește contagiunea crizei datoriilor din Europa, tras de către Mohamed El-Erian, șeful PIMCO, pe data de 5 octombrie 2011.
Acesta a scris un text pentru Financial Times în care a arătat faptul că în ultimele zile, fără ca nimeni să bage de seamă, CDS-ul Germaniei a crescut la nivelul de aproape 120 de puncte.
Faptul că prima de risc a crescut evidențiază un fenomen al neîncrederii piețelor privind capacitatea Germaniei de a face față datoriilor celorlalte state, în calitate de cel mai mare creditor.
Germania, pusă la zid: Nemții sunt doar pasagerii de la Clasa I a Titanicului
Financial Times scrie că Germania nu este decât pasagerul de la clasa I a Titanicului, arătând totodată că probelemele Germaniei ar putea avea urmări asupra Greciei, de la care ar trebui să ne așteptăm la un faliment în primul trimestru al anului 2012.
Prima putere economică europeană, principalul furnizor de fonduri pentru economiile din zona euro aflate în criză, locomotiva germană nu mai reuşeşte nici ea să convingă investitorii. Începe drama finală: Trebuie să ne temem de datoria nemților. E uriașă!