Poliţiştii sunt în alertă maximă, după ce omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat astăzi la închisoare cu executare, însă este de negăsit. Ioan Niculae este unul dintre cei mai bogați oameni din România la ora actuală.
UPDATE
Ioan Niculae a fost dat oficial în urmărire, fiind trecut la categoria “Persoane urmărite” pe site-ul Poliţiei Române.
Potrivit unor informaţii prezentate de Antena 3, Ioan Niculae s-ar afla în Italia, la Milano, la clinica unde face un tratament pentru apneea severă pe care a căpătat-o după infecția cu COVID-19.
Omul de afaceri a aflat de condamnare, s-a externat şi va veni înapoi în România. Soţia lui Ioan Niculae spune că poliţiştii au fost informaţi şi-l vor aştepta la aeroport, iar de acolo va fi direct încarcerat, fără a mai trece pe acasă.
Informaţia a fost confirmată ulterior chiar de către Ioan Niculae, într-o intervenţie telefonică la “Sinteza zilei”.
“Sunt în Italia la o clinică internat. Trebuia să ies probabil duminică. După primirea veștii din România că am fost condamnat mi-am făcut externarea și încep să mă pregătesc să vin în țară. Mâine sunt în țară”, a declarat afaceristul joi seara.
Ştirea iniţială
Este o zi neagră pentru afaceristul Ioan Niculae, care a primit astăzi vestea condamnării la închisoare cu executare în dosarul Interagro.
Omul de afaceri ar putea însă avea probleme şi mai mari, pentru că se pare că este de negăsit în acest moment. Polițiștii s-au dus la la vila din Zimnicea a lui Ioan Niculae, însă nu l-au găsit acolo. Dacă oamenii legii nu-l vor găsi urgent sau dacă afaceristul nu se va prezenta singur în următoarele ore, el va fi dat în urmărire națională și, după caz, internațională, relatează evz.ro.
La ultimul termen al procesului, Ioan Niculae nu a fost prezent în instanță. Avocatul său declara, la acel moment, că omul de afaceri se află la tratament în Italia.
Sentinţa primită joi, 18 februarie, de Ioan Niculae
Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.
În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.
Iniţial, Ioan Niculae primise la Tribunalul Bucureşti, în noiembrie 2018, o condamnare de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pedeapsă mărită la 5 ani de Curtea de Apel Bucureşti în urma admiterii apelului DNA, relatează Agerpres.
Interzicerea exercitării unor drepturi civile după ieşirea din închisoare
Judecătorii au mai dispus interzicerea în cazul lui Ioan Niculae, pe o perioadă de 3 ani, a exercitării unor drepturi civile, după ce acesta iese din închisoare: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi acţionar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale.
Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia de achitare dată de Tribunalul Bucureşti în cazul lui Gheorghe Bunea Stancu, în cazul acestuia fiind invocată o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2019.
În acelaşi dosar, Nicoleta Mariana Toncea (soţia lui Ioan Niculae, preşedinte Interagro la data faptelor) a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, iar Viorel Bărac (director general al Interagro) a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Amenzi şi sume confiscate
CAB a menţinut hotărârea instanţei de fond pe latură civilă privind obligaţia SC Interagro SA de a plăti o amendă penală de 150.000 lei, iar SC Libarom Agri SRL o amendă penală de 250.000 lei, în cazul ultimei firme fiind dispusă şi dizolvarea judiciară.
În plus, judecătorii au decis confiscarea de la Ioan Niculae, Viorel Bărac şi Nicoleta Toncea (actuală Niculae), precum şi de la societăţile Interagro SA, Intervitt SRL, Libarom Agri SRL şi SC Mike Trading&Investment a câte 3.543.833 lei.
Magistraţii au luat act că prejudiciul creat părţii civile ANAF, în sumă de 11.438.169 lei, a fost recuperat prin compensare.
Potrivit DNA, în perioada august 2008 – martie 2009, între Interagro SA şi Libarom Agri SRL, societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-a încheiat şi derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA operaţiuni nereale în baza cărora s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor către bugetul de stat.