Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcția de șef al DNA. Revocarea ei a avut loc în baza unui decret semnat de președintele Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale.
Laura Codruța Kovesi a primit verdictul celor de la CEDO. Magistraţii susținut că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia de revocare a ei din funcție și că că demiterea ei a fost abuzivă.
În decizia CEDO, se arată că magistrații sunt de acord cu temeinicia obiecției preliminare a Guvernului în ceea ce privește neepuizarea căilor de atac interne și o respinge. În plus, CEDO consideră că a existat o încălcare a articolului 6 și 1 din Convenție dar și o încălcare a articolului 10 din Convenție.
Fosta șefă a DNA a susținut că i-au fost încălcate mai multe drepturi. Potrivit unui răspuns al Laurei Codruța Kovesi transmis de biroul de presă al Parchetului General și citat de Europa FM, fosta șefă a DNA a formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care a arătat că i-au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională.
Potrivit fostei șefe DNA, decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale.
Preşedintele României Klaus Iohannis a emis în 2018 decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR. Imediat după ce a fost revocată din funcție, Kovesi a fost delegată procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.