Magistrații Tribunalului București au respins vineri cererea procurorilor pentru arestarea preventivă a lui Mircea Beuran și au decis arest la domiciliu. Decizia Tribunalului poate fi atacată. Mircea Beuran a fost şeful Secţiei de chirurgie de la Spitalul Floreasca, el fiind demis în luna ianuarie, după ce o femeie a decedat în urma unor arsuri suferite pe masa de operaţie.
Joi seară, procurorii DNA au dispus reținerea pentru 24 de ore a medicului Mircea Beuran pentru că ar fi primit 10.000 de euro ca să propună scoaterea la concurs a unui post de asistent la Universitatea de Medicină și Farmacie a Universității București pe care ar fi trebuit să-l primească un medic de la un spital din Capitală.
Potrivit rechizitoriului DNA, Mircea Beuran îndeplinea la data faptei funcţiile de preşedinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, şef al Disciplinei Chirurgie Generală, conducător de doctorat şi profesor universitar chirurgie generală în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti.
În ordonanţa procurorilor se arată că, la data de 18 decembrie 2018, Mircea Beuran a acceptat şi primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din Bucureşti (martor în cauză), suma de 10.000 euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Concret, Beuran este acuzat că a primit banii respectivi atât pentru a propune în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar în specialitatea chirurgie generală, pe o perioadă determinată, cât şi pentru a asigura câştigarea acestui concurs de către medicul care i-a dat mită.
Procurorii notează că, până în prezent, postul respectiv nu a fost scos la concurs. DNA menţionează că dosarul a fost deschis ca urmare a sesizării depuse de medicul care l-a mituit pe Beuran, transmite Agerpres. Joi dimineaţa, anchetatorii au descins la locuinţa lui Mircea Beuran, dar şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, de unde au fost ridicate mai multe documente.
Cine este persoana care a făcut denunţul la DNA
Această doamnă l-ar fi înregistrat pe profesorul Beuran post-factum, într-o discuţie în care s-a făcut referire la ceea ce s-ar fi întâmplat în urmă cu doi ani de zile, a precizat Gâdea. Înregistrarea se află acum în posesia procurorilor de la DNA.
“Nu știm ce conține această înregistrare, nu știm dacă este elocventă, nu am niciun fel de informații suplimentare, însă informația, pe surse, ne vorbește despre faptul că ar exista o astfel de înregistrare”, a spus jurnalistul.
Femeia care l-a denunţat în urmă cu circa o lună ar fi tot medic-chirurg, aflată în subordinea medicului Beuran la Spitalul Floreasca. Banii ar fi fost daţi într-o singură tranşă, cash, iar femeia respectivă ar fi făcut chiar un credit pentru asta. Ar exista şi un intermediar între cei doi, un profesor de la Universitatea Carol-Davila. Femeia spune că denunţul a fost depus abia acum, deşi banii au fost plătiţi în 2018, pentru că a tot sperat că postul va fi scos la concurs, potrivit Antena 3.