În plină criză de coronavirus (COVID-19), calculele nu sunt deloc simple, având în vedere că Florin Cîțu era o propunere de sacrificiu. Multe partide au anunțat că vor susține Guvernul, în contextul agravării situației epidemiei, dar acest lucru ce ar putea strica planurile liberalilor pentru anticipate, scrie Digi24.
În acest moment USR, USR, ALDE, PMP și Pro România au anunțat deja că vor vota învestirea guvernului, iar PSD va fi prezent în sală, dar nu votează pentru învestire.
În aceste condiții, dacă votează pentru investire toate partidele menționate, plus PNL, se strâng 211 voturi. De asemenea, dacă UDMR decide să se alăture cu cei 30 de parlamentari, s-ar putea asigura necesarul de voturi, cu un total de 241, față de 233 cât este necesar.
Totuși este greu de crezut că toți parlamentarii vor fi prezenți în sală pentru a putea asigura necesarul de voturi.
- PNL – 107
- USR -40
- Pro România – 25
- PMP – 19
- ALDE – 20
- UDMR – 30
- Total: 241 voturi
CCR a stricat oricum planurile liberalilor
Curtea Constituțională a respins joi Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban care reglementa cadrul de organizare a alegerilor anticipate. Ordonanța scurta termenele legale, astfel încât anticipatele să poată fi organizate până la finalul lunii iunie. Pe termenele care rămân acum în vigoare după declararea OUG ca fiind neconstituțională, alegerile anticipate nu pot fi organizate mai repede de finalul lunii iulie.
Conform prevederilor ordonanței, era redus termenul pentru stabilirea datei anticipatelor de la 90 de zile din momentul dizolvării Parlamentului, la 50 de zile, astfel încât anticipatele să poată fi organizate cel târziu în luna iunie.
Decizia CCR are un impact major în ecuația anticipatelor, cu doar câteva ore înainte de votul pentru Guvernul Cîțu, care ar fi trebuit să fie o propunere de sacrificiu, astfel încât să fie respinsă propunerea, și să se meargă mai departe cu scenariul anticipatelor.