Victor Ponta este citat, joi, ca martor în dosarul fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, judecat la Tribunalul Bucureşti pentru pretinse fapte de corupţie în legătură cu numirea unui secretar de stat. La termenul din 12 septembrie în acest dosar a fost audiat tot ca martor şi fostul şef al PSD Liviu Dragnea, în vreme ce Victor Ponta nu s-a prezentat la audiere.
La acel moment Liviu Dragnea fusese scos pentru prima oară scos din penitenciar cu scopul de a fi adus la instanţă, după încarcerarea sa ca urmare a condamnării definitive din dosarul DGASPC Teleorman. Magistratul care analizează dosarul lui Zgonea, Gheorghe Tudorel Zgondea, a dispus ca audierea lui Liviu Dragnea să se facă în şedinţă secretă, iar acesta a fost păzit în sala de judecată de aproximativ opt jandarmi şi angajaţi ai ANP.
La începutul anului trecut, fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit pentru numirea unui secretar de stat. El este acuzat de procurori că în perioada iulie 2012 – aprilie 2013, când era președinte al Camerei Deputaților și totodată vicepreședinte PSD, Valeriu – Ștefan Zgonea ar fi acceptat promisiunea lui Dobrică Dumitru, pe atunci consilier județean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari publici și a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcție publică o rudă de-a acestuia.
Ulterior, Valeriu Zgonea ar fi primit de la Dobrică contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna, în cuantum total de 62.143 lei, iar ruda lui Dumitru Dobrică a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu, spun procurorii.
Apoi, tot ca urmare a demersurilor lui Valeriu Zgonea, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale și a fost numită, pe 23 ianuarie 2014, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. În acest dosar, Dumitru Dobrică, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Buzău în perioada iunie 2004-decembrie 2013 și administrator/acționar al unei societăți comerciale, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.