Divergențele politice dintre președintele SUA, Donald Trump, și Congres escaladează în continuare, în timp ce administrația sa pare din ce în ce mai disfuncțională și izolată, se arată într-o analiză Saxo Bank.

Abandonarea Consiliilor Consultative pentru Afaceri ca reacție la exodul unor directori executivi cheie a însemnat un pas mare înapoi pentru politicile favorabile afacerilor ale lui Trump. Confruntându-se cu un risc din ce în ce mai mare de blocaj politic în SUA, piața dă semne accelerate de nervozitate.

S&P 500 a scăzut cu 1,5%, iar faptul că au fost folosite cuvinte precum „cădere” și „colaps” pentru a descrie o asemenea evoluție de mică amploare arată cât de nepregătită a devenit piața pentru a da piept cu o volatilitate crescută și scădere.

Mărfurile s-au tranzacționat în scădere. Pentru a doua săptămână consecutivă s-au înregistrat câștiguri în rândul metalelor industriale și prețioase, ceea ce a împiedicat ca această clasă de active să sufere pierderi mai mari. Aurul a stabilit o nouă provocare la rezistența cheie la câteva minute după ce atât Rezerva Federală, cât și Banca Centrală Europeană au sugerat că politicile lor monetare vor oferi susținere în continuare, menționează analiza citată.

Zincul, în topul metalelor industriale

Zincul se află în top în rândul metalelor industriale. A atins un vârf pe zece ani pe măsură ce rezervele din acest metal, folosite la galvanizarea oțelului, au coborât la un minim din 2008 încoace în depozitele monitorizate de bursele din Shanghai și Londra.

Cuprul a beneficiat de aceste evoluții, dar s-a chinuit să depășească rezistența datorită nivelului ridicat menționat al nesiguranței mondiale.  

Sectorul grânelor are parte în continuare de pierderi abrupte, grâul CBOT pentru decembrie atingând un minim contractual pentru rezerve mari. Nu în ultimul rând, în Rusia producția record este revizuită în continuare în creștere.

Țițeiul WTI și cel Brent au găsit susținere după ce au pierdut aproape jumătate din redresarea din perioada iunie-august. Cea mai recentă scădere a venit în urma raportului guvernamental din SUA cu privire la inventar și producție.

 

Producția de țiței, aproape de un record

O a șaptea scădere consecutivă a acțiunilor țițeiului și o altă scădere contra-sezonieră a totalului acțiunilor americane pentru petrol și produse derivate a primit mai puțină atenție față de o creștere săptămânală a producției de țiței de 79 000 barili pe zi, la 9,5 milioane de barili pe zi, foarte aproape de recordul de 9,6 milioane barili pe zi în iunie 2015.

În timpul celei mai recente redresări, curba la termen s-a aplatizat din nou. Acest lucru a avut loc pe măsură ce producătorii au intensificat din nou activitățile de acoperire a riscurilor în momentul în care contractele futures pe 2018 pentru țițeiul WTI au revenit la peste 50$/baril.

Conform unui raport Reuters recent, ce analiza situațiile financiare pentru al doilea trimestru, producătorii americani de șisturi bituminoase au nevoie de un preț WTI în jur de 50$/b pentru a avea rentabilitate. Pe această bază, potențialul de creștere peste 50$/b pentru WTI rămâne limitat pe măsură ce Opec se va zbate să elimine excesul global, în timp ce creșterea prețurilor are potențialul de a creștere și mai mult producția de petrol de șist din SUA.

Revenirea la backwardation în cazul spreadului prompt pentru țițeiul Brent — prima lună de contracte futures se tranzacționează mai sus decât următoarea — a ajutat la ducerea primei Brent peste back-up WTI la niveluri observate ultima dată în decembrie 2015.

Au crescut pariurile optimiste pentru Brent

Investitorii preferă backwardation pentru că oferă un roll carry pozitiv pentru pozițiile lungi. Acest lucru s-a observat în raportul Commitments of Traders pentru săptămâna până la 8 august, când fondurile au crescut pariurile optimiste pentru Brent cu 58 255 loturi, în timp ce, în cazul WTI, au fost reduse cu 2 253 loturi.

Situația curentă de backwardation pentru Brent, pe care unii o văd ca fiind temporară, a fost determinată de producția mai scăzută din Marea Nordului și de marjele puternice ale rafinăriilor, alături de un flux mai mare de țiței european și vest-african către Asia. O primă mare curentă pentru WTI ar putea duce la o creștere a cererii de export pentru țițeiul WTI. Aceasta ar ajuta la limitarea impactului asupra inventarelor americane a scăderii sezoniere a cererii de rafinărie care trebuie să înceapă în câteva săptămâni de la finalul sezonului de circulație a autovehiculelor, afirmă analiștii de la Saxo Bank.

 

Al treilea ciclu optimist, din martie încoace, este încă valabil. Dar a avut parte de provocări în această ultimă săptămână. Brent a avut cea mai bună performanță relativă, găsind susținere la nivelul psihologic de 50$/b. Câtă vreme Brent rămâne deasupra nivelului de 48$/b, ne menținem părerea că actuala scădere este doar o încercare de a găsi pragul inferior al intervalului ce oferă rezistență înainte de 55$/b.

Aurul și argintul, redresare rapidă

Aurul și argintul au avut parte de o redresare rapidă din scăderea ce a urmat după detensionarea situației din peninsula coreeană. Publicarea raportului de ședință împăciuitor atât din partea Rezervei Federale, cât și a Băncii Centrale Europene, alături de o nouă scădere a bursei și de divergențele politice americane, au dus aurul la un nou vârf pentru acest an, după ce a depășit vârful dublu de 1295$/uncie din aprilie și iunie.

Căutarea unei zone de siguranță și diversificarea cererii, nu în ultimul rând dacă scăderea burselor continuă, va determina, cel mai probabil, estomparea apetitului de vânzare. Prietenul cel mai bun al aurului, yenul japonez, trebuie să ajungă însă și mai sus, piața concentrându-se pe USDJPY la 108.80 ca nivel cheie, nivel sub care puterea de susținere a yenului pentru aur poate fi observată.

Deși temerile cu privire la Coreea de Nord vin și pleacă, pare din ce în ce mai mult că Donald Trump va fi o sursă constantă de susținere dată fiind imprevizibilitatea mandatului său. Aceasta în timp ce divergențele politice dintre Casa Albă și Congres fac valuri în continuare, iar administrația președintelui Trump pare din ce în ce mai disfuncțională și izolată.

Din nou aurul testează vârful dublu, dar are nevoie de susținere de la un yen mai puternic, acțiuni în scădere și randamente stabile spre mai mici pentru a evolua către următoarea țintă. Adică vârful din noiembrie de după alegerile din SUA de 1 337$/uncie, urmat de vârful din 2016 de 1 375$/uncie.