Precizări despre breșa de securitate a platformei IFEP
Precizări despre breșa de securitate a platformei IFEP! În 7 ianuarie 2024, Comisia Permanentă a UNBR s-a adunat pentru a examina informațiile apărute în mediul public cu privire la o presupusă vulnerabilitate de securitate a platformei IFEP. Aceasta ar fi pus în pericol date personale ale avocaților, inclusiv codurile numerice personale (CNP).
După efectuarea unei operațiuni de verificare, administratorul platformei IFEP a comunicat că, în baza datelor disponibile până la data de 28 februarie 2023 și pe durata celor 15 ani de funcționare a platformei, nu s-au identificat vulnerabilități de securitate similare celor reclamate în spațiul public.
Pe durata întregii perioade, existența platformei a reprezentat un factor esențial și eficace în eforturile de combatere a oferirii ilegale a serviciilor avocațiale de către indivizi neautorizați.
Platforma IFEP, supusă unor actualizări continue
Platforma IFEP este supusă unor actualizări continue referitoare la măsurile de securitate esențiale pentru a asigura o protecție corespunzătoare a informațiilor procesate prin intermediul ei. În prezent, se desfășoară o analiză tehnică internă detaliată:
- pentru a determina dacă a avut loc o breșă de securitate în sistem
- pentru a identifica măsurile tehnice necesare pentru implementare în viitor
În ciuda unor tentative anterioare de atacuri cibernetice, niciuna dintre aceste tentative nu a dus la breșe de securitate care să permită accesul la datele personale ale avocaților, inclusiv la codurile numerice personale (CNP), din cadrul platformei.
Politicile de securitate vor fi actualizate
Comisia Permanentă a UNBR va evalua și va lua decizii cu privire la actualizarea politicilor de securitate a sistemelor informatice. Aici este vorba și despre angajarea unor servicii independente de audit tehnic specializat, pentru a examina platforma IFEP în detaliu.
Scopul este identificarea și eliminarea oricăror posibile vulnerabilități legate de datele avocaților.
UNBR va informa autoritățile și instituțiile publice competente și va întreprinde toate acțiunile legale și tehnice necesare pentru a stabili faptele și pentru a lua măsuri împotriva celor responsabili de situația generată, asigurând astfel o protecție mai mare a avocaților.
Uniunea Națională a Barourilor din România este activă în cadrul unor organizații de prestigiu, participând în mod activ la:
- Consiliul Barourilor din Uniunea Europeană (CCBE): calitate de membru cu drepturi depline;
- Uniunea Internațională a Avocaților (U.I.A.): statut de membru fondator;
- Asociația Internațională a Barourilor (I.B.A.): membru cu drepturi depline;
- Uniunea Avocaților din Balcani: statut de membru fondator.