Mai exact, numerele de telefon ale 360 de milioane de utilizatori ai acestei aplicații de mesagerie s-ar afla deja pe darknet. Acolo, acestea au fost scoase la vânzare, potrivit datelor difuzate joi de compania de securitate cibernetică Check Point.

Surse de la WhatsApp au afirmat totuși că nu este vorba „de o scurgere de date” și și-au exprimat dezamăgirea pentru faptul că această companie care se ocupă cu securitatea cibernetică „a cumpărat o listă cu numere de telefon care circulă pe internet pentru a repeta afirmații fără nicio bază cu scopul de a obține publicitate gratuită”.

Sunt distribuite la liber în rândul delincvenților cibernetici

Compania Check Point a difuzat joi rezultatele analizei sale cu privire la arhivele privind datele utilizatorilor acestei aplicații, Compania a dat asigurări că în ultimele patru zile aceste arhive, care includ prefixe de apelare, s-au pus în vânzare pe darknet „și sunt distribuite la liber în rândul delincvenților cibernetici”.

Informația care se vinde este doar numărul de telefon activ și în niciun caz conținutul mesajelor utilizatorilor, a explicat Check Point. Compania a ținut să arate că este totuși vorba despre un atac la scară largă asupra unei aplicații foarte populare și care este folosită de milioane de persoane în întreaga lume.

Care sunt consecințele imediate ale acestei breșe de securitate

Între consecințele imediate ale acestei „breșe”, Check Point a menționat posibilitatea ca aceste numere de telefon să fie folosite în atacuri de tip ‘phishing’ chiar prin intermediul aplicației, a arătat EFE.

Pe cale de consecință, este important de știut pentru toți utilizatorii că trebuie să fie foarte atenți la mesajele pe care le primesc. Aceștia trebuie să fie precauți înainte de a face „click” pe orice link și mesaj primit pe aplicație.

Dark Web reprezintă partea întunecată a internetului, accesibilă utilizatorilor doar prin folosirea unor browsere specializate. Dark Web este de fapt o colecție de site-uri care nu sunt indexate pe majoritatea motoarelor de căutare.

WhatsApp este cea mai utilizată aplicație de mesagerie mobilă, motiv pentru care este și ținta principală pentru hackeri. Este nevoie să se facă anumite setări pentru exista niciunui pericol de interceptare a datelor confidențiale. Cea mai importantă setare care trebuie activată este verificarea în doi pași.