Informaţiile a aproape 100 de milioane de utilizatori Facebook din întreaga lume au fost compromise, breşa de securitate ţintită de către infractorii online fiind comanda “Like”, prin care posesorul de cont acceptă în listă noi prieteni.
Potrivit specialiştilor companiei ESET, furnizor global de soluţii de securitate, circa 100 milioane de utilizatori Facebook, din jumatatea de miliard existentă, au fost private de date personale, acestea fiind în prezent în diverse locuri, centralizate, pe web.
“Se observă clar că angajamentul demonstrat al companiei nu este cel de a lua măsuri extensive pentru a păstra securitatea datelor private ale utilizatorilor. Reacţia avută de Facebook prin care susţinea că ‘nicio informaţie privată nu a fost compromisă’ este elocventă. Dacă este să vorbim strict la obiect, Facebook are un punct de vedere corect: datele care au fost sustrase nu sunt private, pentru că nu au fost protejate de utilizatori prin opţiunile de securitate a intimităţii, disponibile în Facebook”, a explicat David Haley, cercetător senior în cadrul ESET.
Acesta a adăugat că problema reprezintă prima breşă de securitate avută de Facebook în luna iulie.
“Dramatică a fost răspândirea înşelătoriei prin care capcana propusă utilizatorului era cea de a a acţiona butonul ‘Like’ pe subiecte de tipul ‘The truth about Coca Cola’ sau ‘Teacher nearly killed this boy video’ Gândiţi-vă înainte de a da click: înainte de a da click pe butonul ‘Like’, gândiţi-vă. Prietenii dumneavoastră pot fi infectaţi cu un vierme clickjacking. Debutează cu un buton ‘Like’ şi se sfârşeşte cu dumneavoastră trimiţând mesaje spam altora”, se arată în comunicatul ESET.
Ar trebui permis accesul pe listă doar persoanelor cunoscute
Specialiştii companiei de security software recomandă utilizatorilor de Facebook să permită accesul la nivelul contului de intimitate al reţelei numai prietenilor.
“Ocazional, Facebook schimbă opţiunile de modificare a nivelului de intimitate, întotdeauna re-evaluaţile cu atenţie. Dacă descoperiţi în lista de prieteni o persoană care nu este de încredere înlăturaţi-o. Acceptaţi în lista de prieteni numai persoane pe care le cunoaşteti: utilizatorii trebuie să evite să accepte în lista de prieteni persoane pe care nu le cunosc şi în niciun caz nu ar trebui să le acorde acestora acces la vizualizarea profilului complet. Trebuie să păstraţi mereu în minte ce informaţii poate accesa fiecare şi ce informaţii nu”, a afirmă cercetătorii ESET.
Totodată, este de evitat situaţia în care puteţi accesa link-uri suspicioase primite prin intermediul adresei de e-mail, chiar trimis de către un prieten.
“Mesajul poate să fie trimis în realitate de un hacker şi nu de către prietenul dumneavoastră. Informaţiile publicate vor fi disponibile întotdeauna: nu trebuie să consideraţi că atunci când ştergeţi o fotografie sau întregul cont social toate informaţiile vor fi şterse pentru totdeauna. Fotografiile dumneavoastră şi informaţiile pot fi demult salvate pe computerul altcuiva. Întotdeauna gândiţi-vă de două ori asupra informaţiilor şi fotografiilor pe care le faceţi publice”, potrivit companiei.
Fondată în 1992, compania ESET este furnizor global de soluţii de securitate adaptate atât utilizatorului final, cât şi companiilor, indiferent de dimensiune. Lider de piaţă în detecţia proactivă a conţinutului malware, soluţia NOD32 Antivirus de la ESET deţine recordul mondial de distincţii ‘VB100 Awards’ oferite de către Virus Bulletin.
ESET are deschise sedii în Bratislava, Slovacia, San Diego, SUA, Buenos Aires, Argentina, Praga şi Cehia, fiind reprezentată global în peste 160 de ţări.
În Romania, distribuitorul exclusiv al soluţiilor de securitate ESET este compania Axel Soft IT Group, care asigură pentru toate produsele suport tehnic non-stop, în limba română, fără costuri suplimentare.