„Suntem dispuşi să plătim mai mult pentru că acceptăm că bugetul va creşte odată cu creşterea economică şi inflaţia”, le-a spus Rutte reporterilor, dar a subliniat că realitatea pierderii contribuţiilor Marii Britanii trebuie luată în considerare.
„Regatul Unit a plecat şi (…) acest lucru trebuie să se reflecte în noul buget”, a insistat Rutte.
El a spus că o propunere venită târziu vineri seara pentru depăşirea impasului a fost respinsă atât de statele net beneficiare, cât şi de cele care au dorit o plafonare a contribuţiilor naţionale pentru bugetul UE la 1% din venitul naţional brut.Olanda, alături de Danemarca, Austria şi Suedia face parte din grupul celor aşa-numiţi „the frugal four”, notează Agerpres.
Cei 27 nu au reuşit să ajungă vineri la un compromis cu privire la viitorul buget multianual al UE, după două zile de summit la Bruxelles, a anunţat vineri seara preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP.
Nu a fost avansată vreo dată pentru un nou summit privind noul buget al UE pentru 2021-2027, semn al diviziunilor profunde între statele membre, comentează agenţia de presă franceză