Președintele Comisiei Europene a declarat că a fost un „progres” și a fost convins că liderii UE o vor aproba.
Nu va exista o „graniță controlată puternic și protejată de oficialități” cu Irlanda și cetățenii UE în Marea Britanie, iar cetățenii britanici din Uniunea Europeană vor vedea că drepturile lor sunt protejate.
Așa-numitul proiect de lege privind „factura de divorț” va fi între 35 și 40 de miliarde de lire sterline, potrivit BBC.
Aceștia urmează să se întâlnească joi pentru o reuniune la nivel înalt a Consiliului European și trebuie să-și sprijine acordul dacă vor începe negocierile comerciale post-Brexit.
Marea Britanie va avea apoi aproximativ un an pentru a încheia un acord privind viitoarele relații, care va trebui să fie ratificat de națiunile UE și de Parlamentul Regatului Unit, înainte ca aceasta să iasă din UE în martie 2019.
Partidul Unirii Democratice din Irlanda de Nord, a cărui opoziție a dus, luni, la dezbateri, a spus că trebuie să se facă „mai mult de atât” în privința chestiunii de frontieră. Theresa May depinde de sprijinul partidului pentru a câștiga voturile-cheie în Westminster.
Acordul a convenit astfel garantarea faptului că nu va exista „o frontieră controlată” între Irlanda de Nord și Republica, menținând „integritatea constituțională și economică a Regatului Unit”.
De asemenea, cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie și viceversa vor avea dreptul la viață, la muncă și la studii protejate.
Raportul comun, convenit de doamna May și dl Juncker, afirmă că, dacă nu se poate ajunge la o înțelegere comercială, Regatul Unit va menține „alinierea deplină” a elementelor pieței unice și a uniunii vamale UE menționate în acordul „Good Friday”.
Theresa May a declarat că cetățenii UE din Marea Britanie își vor avea drepturile „consacrate în legislația britanică și aplicate de instanțele britanice”.
Acordul prevede, de asemenea, că la Curtea Europeană de Justiție se va continua rolul de supraveghere a drepturilor cetățenilor timp de opt ani de la Brexit. Garanțiile se vor aplica și cetățenilor din Regatul Unit care trăiesc în alte țări ale UE.