Atmosfera este foarte încinsă la Londra, unde decizia premierului britanic, Boris Johnson, de a suspenda parlamentul până la 14 octombrie, cu aproape două săptămâni înainte de data Brexitului, este comparată de multe voci cu o lovitură de stat.
Miercuri seară, după anunțul făcut de premierul britanic, au avut loc proteste spontane, sute de oameni ieșind în stradă să își exprime dezacordul. Mai mult decât atât, o petiţie on-line contra acestei măsuri a depăşit miercuri seară un milion de semnături, potrivit site-ului oficial unde sunt adunate, informează presa internațională.
Această petiţie cere ca ”parlamentul să nu fie nici suspendat, nici dizolvat cel puţin până când” Brexitul va fi amânat sau anulat.
Suspendarea parlamentului britanic până la 14 octombrie, anunţată de premierul Boris Johnson, este un ”scandal constituţional”, a declarat miercuri preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow.
La rândul său, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a afirmat că intenţia premierului Boris Johnson de a extinde vacanţa parlamentară până la 14 octombrie ”o faptă reprobabilă şi o ameninţare pentru democraţia” britanică.
”Sunt consternat de nechibzuinţa guvernului Johnson, care vorbeşte despre suveranitate şi totuşi încearcă să suspende parlamentul pentru a evita analizarea atentă a planurilor sale pentru un lipsit de înţelepciune Brexit fără acord. Este o ameninţare pentru democraţia noastră”, a menţionat Jeremy Corbyn într-o declaraţie.