"Vrem să ne controlăm singuri ţara, banii noştri, frontierele noastre şi politica noastră privind imigraţia", a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertăţii de extremă-dreapta.
Wilders, care conduce în sondajele de opinie, a spus că dacă va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la rândul său un referendum. "Să lăsăm poporul olandez să decidă", a afirmat el.
"Olandezii trebuie cât mai repede să aibă şansa de a-şi exprima opinia privind apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană", a mai declarat el.
Un sondaj transmis în această săptămână de postul de televiziune Een Vandaag arată că 54% dintre cetăţenii Olandei, ţară membră fondatoare a UE, vor un astfel de referendum.
"Este momentul unui nou început, bazându-ne pe forţa şi suveranitatea noastră", a spus Wilders.
Şi partidul de extremă-dreapta francez Frontul Naţional a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenenţa Franţei la Uniunea Europeană, după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din blocul comunitar, potrivit Reuters.
"Libertatea popoarelor câştigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit", a postat pe Twitter vicepreşedintele Frontului Naţional, Florian Philippot.
"Acum este rândul nostru #Brexit #Frexit", a mai scris el.
Frontul Naţional, partid antieuropean, cere de mult timp ieşirea Franţei din Uniunea Europeană şi a obţinut rezultate bune la recentele alegeri.
Marţi, preşedinta Frontului Naţional, eurodeputata Marine Le Pen, a declarat la un post francez de televiziune că Uniunea Europeană este 'totalitară' şi vrea ca în 'fiecare ţară' să fie organizat un referendum ca cel din Marea Britanie.
Rezultatul referendumului de joi arată că britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, conform numărătorii voturilor în aproape toate secţiile.