Peste 20 din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, şi-au manifestat interesul pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului, în timp ce Paris şi Frankfurt şi-au fixat atenţia pe Autoritatea Bancară Europeană. Competiţia va fi una acerbă iar alegerea câştigătorilor va depinde mai mult de politică decât de ceea ce are de oferit fiecare ţară în termeni de spaţii de birouri sau competenţe. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat luni că deocamdată nu este clar dacă statele membre UE vor ajunge la un punct de vedere comun cu privire la oraşele care vor găzdui cele două agenţii, dar a subliniat că Berlinul vrea să se ajungă la un acord la summitul european care va avea loc la finele acestei luni. 

Cu toate acestea, potrivit unei publicaţii europene, statele membre vor fi rugate să ia o decizie cu privire la noile locaţii ale EMA şi EBA până în luna octombrie 2017. Procesul de votare va începe cu un verdict pentru EMA, cea mai mare dintre cele două agenţii, iar ţara care va fi selectată să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului nu va mai putea să candideze şi la găzduirea Autorităţii Bancare Europene (EBA). 

Potrivit unui document din luna mai consultat de Reuters, ţările membre UE au la dispoziţie până la finele lunii iulie să depună oferte pentru cele două agenţii urmând ca sesiunile de vot să aibă loc pe marginea unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe care va avea loc în luna octombrie. 

Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene precum EMA sau EBA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri. 

AGERPRES