”În domeniul pescuitului, suntem încă departe de acordul” care să le permită europenilor să aibă acces la apele britanice, a spus el, în marja unei vizite la Lisabona.

Şi, a precizat oficialul francez, ”nu poate exista un acord (…) cu Regatul Unit fără abordarea problemei pescuitului şi fără respectarea intereselor europene în domeniul pescuitului”.

Deşi a afirmat că este ”rezonabil de optimist” cu privire la rezultatul negocierilor pentru un acord comercial post-Brexit, Clément Beaune a apreciat că europenii nu trebuie ”să se lase intimidaţi”.

Britanicii au nevoie mai multă de un acord

”Britanicii au mai multă nevoie de un acord decât noi. Europenii trebuie să fie convinşi de acest lucru şi convinşi de forţa lor în această negociere”, a argumentat oficialul francez.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut miercuri că încheierea unui acord privind relaţia post-Brexit între Uniunea Europeană şi Regatul Unit încă nu este sigură şi urmează ”zile decisive” pentru aceste negocieri, dar a exclus orice acord care ar afecta ”integritatea pieţei unice europene”.

Londra este încrezătoare, însă nu doreşte un acord comercial “cu orice preţ”

Rishi Sunak, ministrul britanic al Finanţelor, a declarat că este încrezător că Londra şi Bruxelles vor ajunge la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, dar a subliniat că acesta nu trebuie încheiat “cu orice preţ”, transmite duminică DPA.

“Cred că facem progrese în discuţii şi sper în continuare că putem ajunge la o decizie”, a declarat Sunak într-un interviu pentru BBC.

“Suntem absolut rezonabili în solicitările noastre şi dăm dovadă de consecvenţă şi transparenţă în acest proces despre ceea ce este important pentru noi. Dar în orice caz vom reuşi”, a adăugat el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

În prezent ţara se află într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxelles-ul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special cea comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În absenţa unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy