Discuțiile asupra soluționării finale în urma ieșirii Marii Britanii din UE ar trebui să înceapă cât mai curând posibil "pentru că este bine pentru afaceri", a adăugat Liam Fox .
Negociatorul UE, Michel Barnier și secretarul britanic Brexit, David Davis, au arătat că mărimea "facturii divorțului" din Marea Britanie rămâne un punct major de divergenţă.
Regatul Unit dorește să înceapă negocierile comerciale și să discute cât mai curând posibil relația viitoare dintre Marea Britanie și UE, declarând că ar aduce beneficii ambelor părți. Cu toate acestea, Bruxelles-ul insistă ca discuțiile despre relația viitoare vor putea începe numai după ce au fost făcute "progrese suficiente" în ceea ce privește "factura divorțului" – suma pe care Regatul Unit o va plăti pentru a-și plăti datoriile atunci când părăsesc Uniunea Europeană.
Deși nu a fost calculată "factura divorțului", președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a sugerat că aceasta ar putea ajunge la aproximativ 60 miliarde de euro (55 miliarde de lire sterline).
Rapoartele neconfirmate l-au ridicat la 100 de miliarde de euro (92 miliarde de lire sterline), informează BBC.
Marea Britanie, care a votat să părăsească UE în iunie 2016, a început oficial discuțiile cu Brexit la data de 19 iunie anul acesta și urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019.
Întrebat în Japonia, unde o însoţeşte pe premierul Theresa May într-o vizită oficială, dacă nu cumva ar fi momentul potrivit ca Marea Britanie să spună cât ar fi în opinia britanicilor respectiva "factură" , Liam Fox a răspuns: "Nu putem fi şantajaţi să plătim un preţ".
El a acuzat UE că "greşeşte" prin condiţionarea discuţiilor despre relaţia viitoare cu Marea Britanie de realizarea unor progrese în chestiunile considerate de europeni ca fiind esenţiale, respectiv această factură, statutul imigranţilor şi situaţia frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.
Consiliul European urmează să se întâlnească în octombrie și va decide dacă s-au înregistrat progrese suficiente în discuțiile cheie ale grupului Brexit, pentru relațiile viitoare ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană.