''Din experienţa mea în Parlamentul European, fie te impui, fie eşti tras pe sfoară'', a declarat Salvini, lider al partidului italian Liga, pentru The Sunday Times.
''În privinţa anumitor lucruri, nu trebuie să daţi dovadă de flexibilitate'', i-a transmis ministrul italian şefei executivului de la Londra, scrie Agerpres.
Matteo Salvini a estimat că în negocierile cu Londra asupra Brexit-ului nu există nici obiectivitate, nici bună-credinţă din partea Bruxelles-ului, care în opinia politicianului italian încearcă să-i pedepsească pe britanici.
''Sper că negocierile se vor încheia cu bine, pentru ca Regatul Unit să servească exemplu pentru cei care ies din Uniunea Europeană'', a adăugat ministrul de interne italian.
La referendumul privind ieşirea ţării lor din UE, desfăşurat pe 23 iunie 2016, 52% dintre britanici au votat pentru Brexit.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a notificat Consiliului European, în 29 martie 2017, intenţia sa de a părăsi Uniunea Europeană. Dacă acordul de retragere ratificat nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând de la 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.
Conform executivului UE, ţările membre ar trebui să se pregătească pentru cele două scenarii principale posibile. Dacă acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit şi în Regatul Unit la 1 ianuarie 2021, adică după o perioadă de tranziţie de 21 de luni.
Dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziţie şi dreptul UE va înceta să se aplice Regatului Unit şi în Regatul Unit începând cu 30 martie 2019. În acest caz, se vorbeşte despre un scenariu de tipul 'niciun acord' (no deal) sau 'situaţie-limită' (cliff-edge).