Întrebat în legătură cu informaţiile apărute în presă despre demersurile iniţiate în spatele uşilor închise de Germania şi de Franţa pentru pregătirea unui plan comun referitor la viitorul Uniunii după referendum, şeful diplomaţiei de la Berlin a negat orice formă de ingerinţă.
'Această decizie aparţine doar Marii Britanii, iar nu ne putem exercita influenţa, nu trebuie să facem aşa ceva prezentând propuneri imaginare despre viitorul Uniunii Europene', a subliniat Steinmeier.
În opinia sa, a discuta despre un eventual plan B înseamnă a face 'speculaţii care ar putea avea o influenţă nedorită asupra pregătirii referendumului britanic' din 23 iunie.
'Cu cât ne confruntăm mai mult cu problemele acestui secol al XXI-lea, pe care niciun stat nu este capabil să le rezolve singur, cu atât pare mai evident interesul Marii Britanii de a fi reprezentată în interiorul unei comunităţi de state', a adăugat Steinmeier.
Potrivit ministrului german, un eventual Brexit ar putea crea 'o dinamică negativă' în Uniunea Europeană. 'Este dificil de imaginat că lucrurile ar putea continua de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, într-o Uniunea Europeană cu 28 de membri minus unul, în cazul unui viraj atât de spectaculos', a comentat Steinmeier.
Deşi Uniunea Europeană insistă că nu există un 'plan B', responsabili din mai multe state mari, precum Franţa, Germania şi Italia, s-au reunit săptămâna trecută, într-un cadru discret, la Bruxelles, pentru a lua în discuţie consecinţele votului din Marea Britanie, au declarat surse europene pentru AFP.
Potrivit unei surse diplomatice, Parisul şi Berlinul au început deja să pună jaloanele unei iniţative comune, un proiect care va viza securitatea, va urmări să ofere perspective tinerilor, dar nu se va limita la zona euro.
AGERPRES